‘Red De Arenberg’: Antwerpse schouwburg lanceert open brief uit vrees voor politieke inmenging

© Arenbergschouwburg
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

De Arenbergschouwburg, een mekka voor de liefhebber van stand-upcomedy en jong muziek- en podiumtalent, vreest dat politieke inmenging van de Stad Antwerpen haar werken zal fnuiken en verzoekt haar artiesten daarom de open brief ‘Red de Arenberg’ te ondertekenen.

Deze week schreef De Arenberg alle artiesten aan die op regelmatige basis in de Antwerpse schouwburg in de Arenbergstraat spelen, met het verzoek zich achter de open brief ‘Red De Arenberg’ te scharen. Intussen ondertekenden 109 artiesten het statement, onder wie Bruno Vanden Broecke, Raf en Mich Walschaerts, Wim Helsen, Tom Lanoye, Jef Neve, Johannes Genard, Wannes Cappelle en Rinus Van de Velde.

Wat is er aan de hand? De Arenbergschouwburg – die ook de programmatie van het OLT Rivierenhof verzorgt – staat vanaf heden niet langer onder provinciaal maar onder stedelijk toezicht. En het team vreest voor de gevolgen.

Directeur Yvette Deploige benadrukt dat de diverse programmering en het bereiken van een breed publiek mogelijk is dankzij de provincie Antwerpen. ‘Zo is dit podium altijd zijn eigen baas kunnen zijn: niet ten dienste van zichzelf of van een strakke artistieke lijn, maar ten dienste van artiesten en publiek. Precies dankzij die vrijheid kon de Arenberg 65% eigen inkomsten genereren, zijn omzet gevoelig verhogen en steeds meer bezoekers aantrekken.’

Er wordt gevreesd dat deze werking niet gehandhaafd kan worden als schepen voor Cultuur van Stad Antwerpen Caroline Bastiaens (CD&V) bij haar plannen blijft om het huis op te nemen binnen de stedelijke administratie en de vzw Antwerpen Kunstenstad.

‘Zo zullen alle inhoudelijke keuzes voortaan moeten passeren langs de politiek, lossen de eigen werkingsmiddelen voor infrastructuur, personeel of communicatie op in één grote pot en wordt het organiseren van voorstellingen een lijdensweg via de administratieve mallemolen’, aldus nog de directie in de open brief.

De volledige open brief ‘Red De Arenberg’ leest u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content