Ramsey Nasr en Marieke Heebrink winnen belangrijkste acteerprijzen van de Lage Landen

© Jan Versweyveld
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Zondagavond 13 september 2015 zijn in Amsterdam ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival de VSCD Toneelprijzen uitgereikt, tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Stadsschouwburg Amsterdam.

Tijdens die prijsuitreiking kaapten Ramsey Nasr en Marieke Heebink (beide verbonden aan Toneelgroep Amsterdam) de hoofdprijzen weg en ontvingen de Louis d’Or en Theo d’Or, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke en vrouwelijke dragende rol.

De Nederlandse Toneeljury (bestaande uit Boris van der Ham (voorzitter), Cecile Brommer, Keimpe de Jong, Walther van den Heuvel, Lieke Jordens, Wybrich Kaastra, Jeannette Smit en Karin Veraart) reikte de Louis d’Or 2015 aan Ramsey Nasr uit voor zijn rol in The Fountainhead (in een regie van Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam) en motiveert die beslissing als volgt: ‘In The Fountainhead is de eigenzinnige architect Howard Roark het retorisch en emotioneel middelpunt, en het is op een krachtige en tegelijk mooi ingehouden manier waarop Ramsey Nasr hem gestalte geeft. Hij verrast keer op keer als veelzijdig en intelligent speler, die met zijn bijzondere, intense uitstraling elke voorstelling een impact meegeeft die verder rijkt dan een toneelavond.’

Marieke Heebrink mocht de Theo d’Or 2015 in ontvangst nemen voor haar rol in Medea (in een regie van Simon Stone bij Toneelgroep Amsterdam) omdat ze, aldus de jury, in Medea bewijst ‘een leergierig, uiterst toegewijd en precies actrice te zien. Als ’titelheldin’ in Stones ‘Medea’ weet ze op een voorbeeldige en meeslepende het wezen van die mythe in de kern te raken. Haar personage zou zo maar een bekende kunnen zijn: succesvol arts, getrouwd, twee zoontjes. Totdat ze op een bepaald moment een wanhoopsdaad begaat. Heebink doseert de suspense van dit grote drama perfect. Verdriet, wanhoop en woede worden bijna tastbaar, haar lach jaagt angst aan ondanks de lichtheid ervan. Groots is haar emotionele kracht. Groots is deze ultieme, klassieke rol van Marieke Heebink.’ Vorige jaar werd die Theo d’Or nog gewonnen door Abke Haring.

De Colombina en Arlecchino, prijzen voor de beste bijdragende rol, gingen naar Antoinette Jelgersma en Vincent van der Valk. De VSCD Mimeprijs ging naar Voetbal op hoge hakken, de even zotte als geëngageerde voorstelling die Randi De Vlieghe en Jef van Gestel bij de Gentse Kopergietery maakten. De Toneelmakerij won de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende productie met De Tantes en Ramses Graus ontving de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie voor zijn rol in De grote illusionist van Het Filiaal. Loek Zonneveld ontving de Prosceniumprijs voor zijn wezenlijke bijdrage aan het Nederlands Toneel. En voor de tweede keer werd ook de Regieprijs uitgereikt, deze ging naar Johan Doesburg voor Genesis. Ook werd de ACT Award uitgereikt aan Waldemar Torenstra, wegens zijn inzet voor Nederlandse acteursbelangen.

(EVS)

Meer info: www.vscd.nl en www.tf.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content