NONA start met bouw van nieuwe podiumzaal in Mechelen

Podium © iStock

In Mechelen hebben Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, burgemeester Bart Somers en schepen van Cultuur Björn Siffer de eerste steen gelegd van een nieuwe theaterzaal voor kunstencentrum NONA, dat dertig jaar bestaat. Als alles volgens plan verloopt, zal de nieuwe zaal in het najaar van 2017 in gebruik worden genomen.

De nieuwe theaterzaal is broodnodig. NONA heeft immers niet alleen een permanente behoefte aan repetitieruimte, maar lokt de laatste jaren ook almaar meer bezoekers. De zaalbezetting is gemiddeld 80 procent en het voorbije seizoen was 65 procent van de voorstellingen uitverkocht met geregeld lange wachtlijsten.

Grote speler

“NONA is een speler van formaat aan het worden in ons Vlaams kunstenlandschap. De nieuwe zaal waarvoor we vandaag de eerste steen leggen, komt op een terrein van duizend vierkante meter. Repetitieruimte en presentatieplek zullen vanaf het najaar van 2017 kunnen worden afgewisseld, wat voor NONA een verdubbeling van de beschikbare ruimte betekent”, zei minister Gatz. Momenteel worden de laatste afbraakwerken uitgevoerd, waarna in mei de ruwbouwwerken van start gaan, die een jaar in beslag zullen nemen. De afwerking en inrichting zijn voorzien in het najaar van 2017.

Culturele referentie

“Met de nieuwe theaterzaal, naar een ontwerp van David Driesen, wordt NONA meer dan ooit een culturele referentie in Mechelen, een cultuurmonument”, zei burgemeester Somers. Het totale kostenplaatje van het project – van aankoop van de gronden tot de sleutel op de deur – bedraagt 3.940.000 euro.

Voor die investering krijgt NONA steun van de stad Mechelen en de Vlaamse Gemeenschap. Het kunstencentrum zoekt nog 300.000 euro bij bouwpartners, sponsors en via giften. Het komende jaar wordt er daarom een fondsenwervingscampagne opgezet onder de noemer ‘NONA WERFT’. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content