Nederlands dansgezelschap beëindigt samenwerking met choreograaf Marco Goecke na incident met hondendrol

© Belga

Het Nederlands Dans Theater (NDT) in Den Haag schort alsnog de samenwerking met Marco Goecke op. De inmiddels ontslagen hoofdchoreograaf en balletdirecteur van de Staatsoper Hannover, die als ‘associate choreographer’ verbonden was aan NDT, raakte in opspraak nadat hij in de foyer van het Opernhaus Hannover een danscritica van de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) met een dierendrol besmeerd had.

‘Kennelijk geprovoceerd door haar recensie van In the Dutch Mountains, zijn balletavond in Den Haag, bedreigde hij haar eerst met een “verbod het huis te betreden” en wierp hij haar voor de voeten dat ze verantwoordelijk was voor de opzeggingen van de abonnementen in Hannover’, schetste de FAZ na het incident in zijn cultuurkatern. Uiteindelijk haalde de man een papieren zakje tevoorschijn en trakteerde hij de vrouw op de inhoud. De recensente in kwestie, Wiebke Hüster, deed aangifte bij de politie.

‘Het NDT laat weten dat we de positie van Marco Goecke als associate choreographer opschorten’, schrijft het dansgezelschap nu in een nieuw statement. ‘Dat houdt in dat hij het komend seizoen geen nieuw werk meer zal creëren. We zullen het uitvoeren van Marco Goeckes bestaand repertoire, gemaakt in samenwerking met de dansers en het team van het NDT, voortzetten.’

In een open brief aan het NDT, die theatercritici donderdag verstuurden, hekelden ze de excuses die Goecke eerder maakte. ‘In uw verklaring stelde u dat Goecke zich inmiddels “rekenschap” gaf van zijn daad. Daarom kon uw tournee van In the Dutch Mountains gewoon worden voortgezet. Wat helaas ontbrak in uw verklaring was een substantieel deel van Marco Goeckes “excuses”‘, aldus de recensenten. Volgens de critici maakte de man zich, door stevige verwijten aan de kunstkritiek, schuldig aan victim blaming.

De critici wilden weten hoe het NDT de relatie met journalisten ziet en namen zich voor het werk van Goecke niet meer te recenseren als ‘serieus te nemen excuses’ uitblijven. Het NDT benadrukte daarop het incident af te keuren. ‘Als we dat niet duidelijk genoeg hebben gesteld, dan spijt ons dat. Ook het NDT ziet deze gebeurtenis als een aanval op de persvrijheid.’

Lees meer over:

Partner Content