Krystian Lada wint de eerste Mortier Next Generation prijs

© BELGA

De Poolse dramaturg, librettist, regisseur en curator Krystian Lada heeft de eerste Mortier Next Generation-prijs gewonnen.

Krystian Lada heeft de eerste nieuwe Mortier Next Generation-prijs, ondersteund door een fonds van 30.000 euro, gewonnen. De prijs – bedoeld om het levenswerk van de in 2014 overleden Belgische dramaturg en artistiek leider Gerard Mortier te herdenken – wordt toegekend aan jonge professionele kunstenaars met uitzonderlijk talent, die aan het begin van hun carrière staan en de ambitie hebben om een eigen project te ontwikkelen.

Mortier geloofde sterk in de moderniteit en vitaliteit van het muziektheater, wat voor hem vooral betekende dat hij het werk van de kunstenaars die het tot leven brachten, onderzocht en bestudeerde.

De eerste laureaat van deze nieuwe prijs is de Poolse dramaturg, librettist, regisseur en curator Krystian Lada. Lada heeft gewerkt voor onder meer de Nationale Opera Amsterdam, de Munt in Brussel, de Nationale Opera in Warschau en de Operadagen in Rotterdam. Hij is de mede-oprichter van de interdisciplinaire kunstenaarsorganisatie The Airport Society. Hij is vooral geïnteresseerd in het onderzoeken en testen van nieuwe vormen van muziektheater – op het snijpunt van de podiumkunsten (muziek, theater, dans, film) en de soms gespannen relatie met het bedrijfsleven, de politiek en de samenleving.

De Mortier Next Generation-prijs is het geesteskind van Serge Dorny (Opéra de Lyon), Albrecht Thiemann (Opernwelt / Berlijn) en Heinz Weyringer (Ring Award / Graz) en wordt om de twee jaar uitgereikt. Omdat Mortier een uitgesproken Europeaan was, is deze prijs opgevat als een internationaal initiatief.

Hij wordt momenteel ondersteund door vier Europese partners: het ministerie van Cultuur en Wetenschap van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (Duitsland), de Fondation Pierre Bergé / Yves Saint-Laurent (Frankrijk), de Vlaamse regering en de Salzburger Festspielen (Oostenrijk). De steun van deze partners wortelt in de landen waar Gerard Mortier (1943-2014) in de loop van zijn carrière heeft gewoond en gewerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content