Jan Goossens wordt artistiek directeur van het Festival van Marseille

© Stephan Vanfleteren
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Jan Goossens, afscheidnemend directeur van KVS, wordt voor de editie 2016 artistiek directeur. Na de editie 2016 wordt Goossens algemeen directeur van het festival.

Dat werd deze ochtend, tijdens de persconferentie ter aankondiging van de twintigste editie van het Festival van Marseille op het stadhuis van Marseille, bekendgemaakt. Goossens volgt Apolline Quintrand, directrice en oprichtster van het festival op.

De eerste editie onder de artistieke leiding van Goossens zal doorgaan in juni-juli 2016. Tegelijk zal Goossens uiteraard zijn verantwoordelijkheid blijven opnemen als artistiek directeur van KVS tot het eind van het seizoen 2015-2016. “Het is voor mij erg belangrijk mijn KVS-traject op een mooie manier te beëindigen, samen met de ploeg waarmee ik 15 jaar lang fantastisch heb samengewerkt”, zo zegt Goossens zelf.

Verder is hij erg blij met zijn aanstelling in Marseille: “Het Festival van Marseille is het belangrijkste podiumkunstenproject van de meest fascinerende stad van Frankrijk, die Europa direct verbindt met het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Mijn keuze voor het Festival van Marseille is artistiek en politiek-maatschappelijk. Artistiek wil ik, naast de dans vanzelfsprekend, ook andere kunstvormen een plek geven, iets meer investeren in creaties, en de stadswerking en de internationale werking van het festival nog sterker met elkaar verbinden. Politiek- maatschappelijk wil ik het festival verder uitbouwen tot een project op maat van Marseille als cosmopolitische grootstad, de poort tussen Noord-Europa, Zuid-Europa en het Middellandse Zee-gebied. Uitwisselingen tussen die regio’s zijn voor ons Europeanen de komende jaren van groot belang. Kortom, in Marseille zal ik vanaf 2016 een deel van mijn Brusselse engagementen kunnen verder zetten. Tegelijk biedt het solide en gezonde Festival van Marseille, zoals directrice Apolline Quintrand het op twintig jaar tijd prachtig uitbouwde, mij ook een heel ander cultureel instrument, met veel groeimogelijkheden, dan de KVS. Continuïteit en broodnodige vernieuwing gaan dus hand in hand.”

(EVS)

Meer info: www.kvs.be en www.festivaldemarseille.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content