Jan Fabre stapt na twee maanden al op als curator Hellenic Festival

© Belga

Kunstenaar Jan Fabre stapt misnoegd op als curator van het Hellenic Festival, een kunstenfestival in Griekenland.

De benoeming van Fabre werd in februari bekendgemaakt en had vier jaar moeten duren. De Belg spreekt van een “vijandige artistieke omgeving”. Premier Alexis Tsipras maakte donderdag bekend dat hij bij Fabre had aangedrongen op de aanwezigheid van Griekse kunstenaars.

“Ik had het mandaat van de Griekse minister van Cultuur aanvaard om in alle vrijheid artistieke keuzes te maken”, zegt Fabre zaterdag in een kort persbericht. “Dit lijkt niet langer mogelijk in Griekenland. Ik wil niet werken in een vijandige artistieke omgeving die ik met open geest en open hart had betreden.”

In De Morgen was Fabre enkele dagen geleden nog erg lovend over de vrijheid die de Griekse minister van Cultuur hem liet. “Ik wilde enkel toezeggen als ik volledige carte blanche kreeg. En dat hebben ze me gegeven. Chapeau, zeg ik daartegen”, zo klonk het toen.

Omstreden benoeming

De benoeming van Fabre was omstreden in Griekenland, onder meer omdat hij had aangekondigd dit jaar geen Griekse kunstenaars toe te laten. Verschillende kunstenaars eisten daarop het ontslag van cultuurminister Aristides Baltas, zo meldt de krant Kathimerini. Ook de oppositiepartijen Neo Demokratia en To Potami hebben hun ongenoegen geuit. “Ik roep premier Tsipras op om deze nooit geziene en ongepaste benoeming te herzien”, klonk het bij Kyriakos Mitsotakis van Neo Demokratia. “Het festival moet de Griekse cultuur internationaal blijven uitdragen.” In reactie op de commotie zei premier Alexis Tsipras donderdagavond op twitter dat hij Fabre had gevraagd om ook Griekse bijdragen te verzekeren.

Fabres komst moest het festival een meer internationale uitstraling geven. Hij werd aangesteld nadat de vorige directeur aan de deur werd gezet na beschuldigingen van wanbeheer. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content