Ivo Van Hove wint Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste 2016

© Jan Versweyveld

Theater- en operaregisseur Ivo Van Hove heeft dinsdag de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste ontvangen uit de handen van cultuurminister Sven Gatz. De jury loofde Van Hove voor zijn ‘indrukwekkend visionair parcours’.

Ivo Van Hove leidde achtereenvolgens de theatergezelschappen Akt, Akt/Vertikaal, De Tijd, Het Zuidelijk Toneel en, sinds 2001, Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast was hij van 1997 tot 2004 directeur van het Holland Festival, waar hij jaarlijks een selectie van toonaangevend internationaal theater, dans en opera presenteerde, en was hij gastregisseur bij heel wat internationale gezelschappen. In april dit jaar maakte Van Hove nog bekend dat Lazarus, de musical die hij met David Bowie maakte, dit najaar wordt hernomen in Londen.

‘Zijn producties geven een boost aan de podiumkunsten in binnen- en buitenland’, stelt de jury. ‘Inhoudelijk maakt hij ongeveer alles bespreekbaar op het podium. Zijn aanpak is vaak extreem en subversief maar altijd gericht op een zo groot mogelijk publiek. Van Hove weet ook als geen ander hoe hij klassieke teksten, romans en films kan vertalen naar de huidige tijd. Voor elke nieuwe tekst zoekt hij een aangepaste, vaak ongewone en verrassende vorm.’

Prestigieuze prijzen

Minister Gatz is vol lof over Van Hove: ‘De hoeveelheid hoogstaande producties waarvoor hij tekende, is verbluffend. Ze resulteerden in prestigieuze prijzen, overal waar hij passeerde. Wereldberoemd als hij is, heeft Ivo Van Hove deze Vlaamse Cultuurprijs meer dan verdiend.’

Van Hove won tijdens zijn carrière dus al verschillende andere gerenommeerde prijzen. Toch zegt hij ‘diep vereerd’ te zijn met deze bekroning en het erg hoog in te schatten dat Vlaanderen zijn werk op deze manier erkent. ‘Ook al bracht mijn werk me tot ver buiten de grenzen van de plek waar mijn moeder en mijn vader me op de wereld hebben gezet, heb ik het gevoel dat ik voor een deel nog steeds een dorpeling, een Vlaming en een Belg ben gebleven’, laat hij optekenen.

Aan de jaarlijkse prijs, die in deSingel in Antwerpen werd uitgereikt, is 20.000 euro verbonden. Vorig jaar won theatermaker Alain Platel de prijs. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content