Ivo van Hove regisseert filmster Jude Law in toneelproductie ‘Obsession’

© Jan Versweyveld

De Belgische theatermaker Ivo van Hove trekt met zijn Toneelgroep Amsterdam naar Londen waar hij een toneelbewerking van Luchino Visconti’s debuutfilm ‘Ossessione’ gaat regisseren. De Britse filmster Jude Law staat mee op de planken.

Toneelgroep Amsterdam – van huisregisseur en artistiek leider Ivo van Hove – en het prestigieuze Londense theater Barbican Center slaan de handen in elkaar voor de internationale coproductie ‘Obsession’, gebaseerd op Luchino Visconti’s eerste langspeelfilm ‘Ossessione’ (1943). De Britse filmster Jude Law neemt de hoofdrol voor zijn rekening, naast onder meer Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat en Robert de Hoog uit zijn eigen gezelschap.

‘Het is bijzonder spannend om voor het eerst Engelse acteurs en met name Jude Law samen te brengen met acteurs van ons ensemble in dit ruwe stuk dat de kracht heeft van een antieke tragedie’, aldus Ivo van Hove.

‘Obsession’ vertelt het verhaal van Gino, een aantrekkelijke zwerver en Giovanna, ongelukkig getrouwd met een wat oudere man. Tussen haar en de zwerver ontstaat een passionele verhouding. Samen smeden ze het plan om Giovanna’s man te vermoorden. Het bloedstollende verhaal is opgebouwd uit korte, brutale scènes van bijzondere poëtische rauwheid. Het maakt ‘Obsession’ tot een krachtig sociaal drama, zo luidt het. Een meedogenloze visie op de onderkant van de samenleving.

De rol van Gino wordt vertolkt door Jude Law die met tal van bijzondere rollen in zowel theater (Henry V, Hamlet, Anna Christie) als film (Sherlock, The Grand Budapest Hotel, Side Effects, Cold Mountain) heeft bewezen één van de belangrijkste acteurs van zijn generatie te zijn. Hij stond vooraf helemaal bovenaan het verlanglijst van Van Hove.

Jude Law
Jude Law© Reuters

De Brit is alvast in zijn nopjes om met de Vlaming samen te werken. ‘Ik had al veel geweldige dingen gehoord over Ivo van Hove en toen ik zijn producties ‘A View from the Bridge’ zag in de Londense theaterzaal Young Vic en daarna ‘Antigone’ in het prestigieuze Barbican, wist ik dat ik heel graag de kans zou krijgen om met hem samen te werken. Nu kan ik niet wachten om terug te keren naar het Barbican, een theater waar ik 22 jaar geleden optrad met de Royal Shakespeare Company, om de rol van Gino op me te nemen, in 1943 vereeuwigd in de klassieker ‘Ossessione’ van Luchino Visconti, wiens films ik zeer bewonder.’

‘Obsession’ wordt van Hoves vierde Visconti-project. De wereldpremière is voorzien op 25 april 2017 in Londen. Vorig jaar regisseerde van Hove nog de bekende Franse actrice Juliette Binoche in de klassieke Griekse tragedie ‘Antigone’ van Sophocles. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content