Het ‘Legacy’-festival: dance-nostalgie en een paar flipflops

© Legacy Festival

Op zaterdag 20 juni opent Mol zijn deuren voor de tweede editie van het dance-elektrogebeuren Legacy. ‘Ons festival brengt alle goede dingen uit de jaren 80, 90 en de vroege jaren 2000 op één plaats bij elkaar.’

Een bescheiden 8000 festivalgangers. Het Zilvermeer. En een zeer welkome portie nostalgie in de vorm van dance- en elektromuziek. Dat is het doel dat organisator Nic Keirsmaekers van Legacy voor ogen had toen hij het contract met de provincie Antwerpen tekende, en dat nu voor de tweede keer wordt georganiseerd. De vorige editie was al een succes, maar nu zijn ze er meer klaar voor dan ooit: “Alle schoonheidsfoutjes zijn weggepolijst”, klinkt het bij de organisatie.

Hiaten vullen

Het ontbrak de dancewereld nog aan iets; tenminste, dat was zo tot 2014. Toen besloot het team achter Nico Keirsmaekers die leemte op te vullen met Legacy, een festival voor de “volwassen jongere” die nu eens graag danst en drinkt, dan weer liever rustig ontspant, en dat alles wil doen op muziek die hem bekend in de oren klinkt.

“Evenementen als I Love The 90s, Tomorrowland of I Love Techno deden dat in zekere zin al, maar wij hebben die formule verbreed. Bij ons vind je niet alleen de klassieke dance met de Confetti’s of Technotronic, maar bijvoorbeeld ook DJ’s als Felix Da Housecat. Beiden populair in de jaren 90, maar wel heel erg verschillend.” Gooi daar nog de 80’ers bij en pioniers uit de vroege jaren 2000 als Milk Inc. – het is trouwens hun enige concert dit jaar -, en je weet waar Legacy voor staat.

Vertier op maat

Het volwassener publiek weet trouwens exact waarvoor ze naar het Zilvermeer afzakken: amusement enkel en alleen op hún maat gesneden. En dat is wat de organisatie van in het begin voor ogen had. “Er zijn hier geen hordes 16-jarigen die elke twee meter stoppen om een selfie te nemen, want voor jongeren is er elk weekend wel al iets te doen rond een of andere kerktoren”, verklaart Keirsmaeker. Daarom mag je pas vanaf 18 verjaardagskaarsjes het festivalterrein betreden.

Dat terrein wordt bovendien helemaal aangekleed in functie van die ‘volwassen jongere’, waarbij het meer een grote rol speelt. Want als de opwinding van de dag even te veel is, dan kan je uitblazen op het strand, pootjebaden in het water of tot rust komen in een van de zitzakken of hangmatten die het gevoel van zomerse kalmte en vakantie nog verder moeten aanwakkeren.

Betaalbare kleinschaligheid

De vorige editie lokte 4500 mensen, dit jaar 8000? “We zouden inderdaad wel eens kunnen uitverkopen dit jaar. Maar eigenlijk mikken we niet op de grote massa, want dan zouden we al moeten verhuizen naar een doorsnee festivalweide. Daardoor gaat de magie van de combo tussen evenement en locatie verloren, en het Zilvermeer geeft zo’n uitzonderlijke sfeer.”

Verder doorgroeien zal dus moeilijk gaan, maar dat hoeft ook niet voor Keirsmakers. “We gaan gewoon voor die 8000 mensen, maar die willen we dan ook het beste comfort geven. En tegen de beste prijs. Dat is de meerwaarde die ons festival biedt. Dat, en een paar flipflops voor de eerste 1000 vrouwen.” (EDW)

Legacy Festival. Locatie: Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol. Vanaf 13 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content