Gratis openluchtfestival Klassiek in de Stad

© G.F.

Tijdens het tweedaagse festival ‘Klassiek in de Stad’, dat vandaag en morgen plaatsvindt in Antwerpen, maken Ballet Vlaanderen, Opera Vlaanderen en deFilharmonie een zeer divers publiek warm voor een repertoire dat zich in het verleden vooral verschool achter de statige gevels van opera- en concerthuizen.

Het eerste weekend van september is traditiegetrouw gereserveerd voor het gratis openluchtfestival Klassiek in de Stad, en dat op het meest diverse plein van Antwerpen: het Sint-Jansplein. 42 dansers, twee toporkesten, koor, kinderkoor en solisten toveren het Antwerpse plein opnieuw om tot een oase van dans en muziek.

Ballet Vlaanderen: terugblik

Ballet Vlaanderen blikt terug op een zeer succesvol seizoen waarin de voorstellingen keer op keer waren uitverkocht. Wie vorig seizoen naast een kaartje greep, krijgt nu een unieke gelegenheid om enkele balletten uit dat seizoen toch nog te ontdekken of om er opnieuw van te genieten. Uit de productie Van Manen/Cherkaoui krijgt u live Four Shumann Pieces en Solo van de Nederlandse meester Hans van Manen en het wervelende en melancholische Fall, de eerste en bejubelde choreografie die Sidi Larbi Cherkaoui creëerde voor het gezelschap op de muziek van de Estse minimalist Arvo Pärt.

Naast deze live uitgevoerde choreografieën toont Ballet Vlaanderen, op groot scherm, twee balletten uit de mixed bill Ravel, waarmee het gezelschap einde vorig seizoen internationaal hoge toppen scheerde: Exhibition in een choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui en Ma mêre l’oye van choreograaf Jeroen Verbruggen.

Ballet Vlaanderen: zaterdag 3 september 20.30 uur

Opera Vlaanderen preview

Tijdens het zondagmiddagconcert loodst Opera Vlaanderen het publiek doorheen het komende seizoen. De muziek van Mozart, Wagner, Verdi en Rimski-Korsakov zal het Sint-Jansplein inpalmen. Verwacht fragmenten uit onder andere Die Zauberflöte, Der Fliegende Holländer,Simon Boccanegra en Aïda en vele andere verrassingen.

Het Symfonische Orkest Opera Vlaanderen, Koor en Kinderkoor Opera Vlaanderen staan onder leiding van Jan Schweiger. Solisten zijn Morgane Heyse (sopraan), Raehann Bryce-Davys (mezzosopraan), Adam Smith (tenor), Simon Schmidt (bariton) en Evgeny Solodovnikov (bas).

Opera Vlaanderen: zondagmiddag 4 september 11.30 uur

deFilharmonie Re-Mix Orchestra

Naar goede gewoonte warmt het Re-Mix Orchestra het Sint-Jansplein op voor het openluchtconcert van deFilharmonie. Samen met de Londense muziekcoach Paul Griffiths en muzikanten van deFilharmonie knutselt een twintigtal muzikale jongeren een eigen compositie in elkaar. Een week lang maken ze muziek, creëren ze nieuwe geluiden en gaan ze aan de slag met meeslepende ritmes en catchy riffs. Het eindresultaat laat dit Re-Mix Orchestra met veel plezier horen op het Sint-Jansplein. Special guest van deze editie is DJ Grazzhoppa.

deFilharmonie Re-Mix Orchestra: zondag 4 september 18.00 uur

deFilharmonie goes POP

Klassieke muziek en popmuziek hebben meer gemeen dan je denkt, en dat laat deFilharmonie je tijdens deze editie van het gratis openluchtconcert graag horen. Het orkest brengt een afwisselende mix van klassieke muziek, pop en rock, rap en disco. Samen met sopraan Lore Binon en onder leiding van dirigent Dirk Brossé brengt deFilharmonie muziek van o.a. Leonard Bernstein en Philipp Glass, maar ook van Queen en The Verve. Met gastoptreden van de Antwerpse rapster Slongs Dievanongs.

deFilharmonie: zondagavond 4 september 19.30 uur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content