‘Go Figure Out Yourself’ van Ultima Vez: zwijgen en dansen!

© Danny Willems
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Ultima Vez is in een interactieve bui. Nadat Seppe Baeyens in Invited elke toeschouwer aan het werk zette, vraagt ook Wim Vandekeybus u ten dans in ‘Go Figure Out Yourself’.

Kent u Shut up and dance

nog, de vederlichte wereldhit die Walk The Moon in 2014 scoorde? Beluister het, of herbeluister het, en u weet wat Wim Vandekeybus’ Go Figure Out Yourself maakt en kraakt: zolang de performers zwijgen, hangt er magie in de lucht.

De voorstelling is een hedendaagse variant van de happening waarin performers en toeschouwers samen een, deels geïmproviseerd, gebeuren beleven. De boomlange acteur Tim Bogaerts steekt het vuur aan de lont met een wat zweverige monoloog over de leegte rondom ons. Zucht. U raadt het, Bogaerts weet pas echt te imponeren als hij zijn mond houdt en danst. En hoe! Vandekeybus verleidt zijn vijf performers tot de meest verbluffende én tedere danscapriolen.

Vandekeybus verleidt zijn vijf performers tot de meest verbluffende u0026#xE9;n tedere danscapriolen.

Al zigzaggend tussen lieflijke, verrolbare kunstwerkjes van gerecycleerd materiaal, die tevens de enige lichtbronnen in de ruimte zijn, wentelen de performers door de lucht, scharrelen ze als hongerige honden over de vloer en geraken ze haast in trance terwijl ze door een toeschouwershaag dansen of als smoorverliefden in elkaars armen vallen… of in die van een toeschouwer. Dat je van zo dichtbij zulke straffe dansers kan bezig zien, geeft een kick en maakt dit tot een heerlijke ‘happening’.

Maar Vandekeybus voert zijn korps lenige lijven dus ook op als vertellers die een intiem, persoonlijk verhaal delen met hun publiek. Die intentie is mooi maar de uitwerking is haast onbeholpen. De meeste performers lijken zich als vissen op het droge te voelen wanneer ze het groepje toeschouwers om hen heen toespreken.

Dat is jammer, want Vandekeybus bewijst in Go Figure Out Yourself meer dan ooit dat hij een publiek alles kan vertellen en laten voelen zonder ook maar een woord te gebruiken. Een schalkse of verlegen blik, een reikende hand, een ondeugende glimlach van een van de performers blijkt genoeg om de toeschouwers te sturen, te raken en zelfs tot spreken of dansen te verleiden.

Vandekeybus voert zijn korps lenige lijven ook op als intieme vertellers. De intentie is mooi maar de uitwerking is haast onbeholpen.

De allermooiste scène is die waarin de zaal transformeert tot een schemerig verlichte fuifzaal vol feestende mensen die allemaal dezelfde eenvoudige dansbeweging maken: ze gooien, headbangend, de armen in de lucht op pittige beats. Op dat moment laat Go Figure Out Yourself zich ervaren als een hemelse happening.

Op de première mengde ook een rockende Vandekeybus zich gretig onder zijn rockend publiek. Magisch mooi. De man zei niets en toch deelde hij zijn intiemste drijfveer, als mens en als choreograaf: het leven is een uitbundige dans die je samen danst. So, shut up and dance.

Go Figure Out Yourself is op 28 april 2018 in Cultuurcentrum Brugge te zien en speelt van 22 mei tot en met 25 mei 2018 in STUK te Leuven. Info: www.ultimavez.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content