Gentse poppenspelers lanceren eerste ‘Puppet Jam’: ‘Een beetje zoals jazz jams, maar dan met poppen’

Poppenspelers Lena Stael Kohut en Jakob Verstichel © Lena Stael Kohut

Twee poppenspelers uit Gent lanceren op 4 juni de eerste Puppet Jam van het land, waarbij verschillende poppenspelers voor een volwassen publiek zullen optreden. Hiermee willen ze het dun gezaaide aantal poppenspelers in Vlaanderen verenigen om in de toekomst sterker naar buiten te treden. ‘In Vlaanderen heeft het poppentheater nog vaak het imago van de Jan Klaassen-poppenkast, maar dat beeld klopt niet meer’, zegt Jakob Verstichel, één van de initiatiefnemers.

Het idee van de Puppet Jam is simpel: een vijftal poppenspelers voeren elk om beurt een stukje van ongeveer acht minuten op. Zowel traditioneel theater in het Antwerps dialect, als woordeloze kortverhalen op vioolmuziek en zelfs film komen aan bod. De initiatiefnemers van de jam, Jakob Verstichel en Lena Stael Kohut, wilden naast hun ervaring met poppentheater voor kleuters experimenteren met een volwassen publiek. ‘Het is een soort netwerkevenement, waarbij poppenspelers op een informele manier met elkaar kunnen kennismaken’, vult Stael Kohut aan.

Overgewaaid uit Amerika

Poppenspelers Verstichel en Stael Kohut
Poppenspelers Verstichel en Stael Kohut© Jakob Verstichel

Het idee kwam overgewaaid onder de noemer ‘Puppet Slam’ vanuit Amerika en is al heel populair in Scandinavië. In Helsinki en Oslo is het een normale zaak dat studenten poppentheater samenkomen om te experimenteren met figurentheater en zo naamsbekendheid te krijgen.

‘Vergelijk het met de bijna dagelijkse jazz jams in onze steden, waar muziekstudenten bijeenkomen om in de praktijk te leren’, verklaart Verstichel. ‘Maar omdat wij geen scholen voor poppentheater hebben, waren er tot nu toe geen jams’, vult hij aan.

Verstichel en Stael Kohut zullen op de jam samen een improvisatiestuk opvoeren, met knipogen naar de klassieke poppenkast. Zij laat haar poppen ontwerpen door een studievriendin in Bratislava, hij maakt ze zelf. ‘Ik zou nooit kunnen kiezen tussen poppenspelen en -maken. De combinatie is gewoon perfect’, vindt hij. Het heeft vermoedelijk te maken met zijn achtergrond als tekenaar en niet als acteur. ‘Als ik poppen maak, dan heb ik het gevoel dat ik in 3D aan het tekenen ben’, legt de Gentse poppenmaker uit.

Eén van de poppen waarmee zaterdag wordt gespeeld
Eén van de poppen waarmee zaterdag wordt gespeeld© Jakob Verstichel

The Muppets

Het atelier van Verstichel lijkt op een kennismaking met The Muppets, de show van Amerikaanse poppenspeler Jim Henson die vanaf de jaren 70 heel populair werd. ‘In Vlaanderen heeft het poppentheater nog vaak het imago van de Middeleeuwse Jan Klaassen-poppenkast, maar dat beeld klopt niet meer’, vindt de poppenmaker. Door zijn fascinatie voor cartoons, voelt hij zich veeleer aangetrokken tot The Muppets. Daarom maakt hij al jaren gebruik van Amerikaanse naaipatronen om zijn poppen te maken.

Enkele poppen die Verstichel ontworp
Enkele poppen die Verstichel ontworp© Jakob Verstichel

Naast de Puppet Jam hoopt Jakob Verstichel de populariteit van het poppentheater in Vlaanderen ook via televisie te kunnen aanzwengelen. Hij maakte in het verleden al de poppenshow ‘De Proefknuffels’ voor vtmKzoom en begint deze zomer aan een nieuwe reeks op Ketnet. Aan den lijve mocht hij ondervinden hoeveel poppenspel voor theater en televisie van elkaar verschillen. ‘Televisie is veel preciezer. Je moet je pop perfect naar de camera kunnen richten, wat niet gemakkelijk is als je je verstopt’, vindt de poppenmaker.

Om die kneepjes voor televisie beter onder de knie te krijgen, volgt hij binnenkort een workshop in Texas bij de makers van The Muppets en Sesame Street. ‘Het voelt aan alsof ik mijn helden na al die jaren eindelijk ga ontmoeten’, aldus Verstichel. (OV)

De Puppet Jam vindt plaats op zaterdag 4 juni om 20u in café ’t Gouden Mandeke, Pensmarkt 9 in Gent.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content