Erhan Demirci wint moeiteloos het hart en de lach van zijn publiek tijdens ‘Wa Make?’

© CherryBlossom D. Photography
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

In Wa Make? bewijst stand-upper Erhan Demirci een getalenteerd publieksmenner én acteur te zijn. Met het hart op de juiste plaats.

‘Wiiiiiiiiiiiiiiiiiiihihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!’, klonk het plots door de zaal tijdens Wa make?, de nieuwe show van stand-upcomedian Erhan Demirci. ‘Mathias, steek de zaalverlichting aan, ik wil zien wie er zo lacht’, vraagt Demirci aan zijn technieker. Het volgende moment staat Demirci glunderend toe te kijken hoe een toeschouwer worstelt met de slappe lach. Dan wordt hij ernstig: ‘Gaat het? U ziet helemaal paars. Moet u niets drinken? Zal ik u wat water brengen?’ Pas als hij zeker is dat het goed gaat met de vrouw, vraagt hij om het zaallicht te doven en gaat verder met de show.

Waarom openen we een recensie over die show met een scène die pure improvisatie was en zich wellicht enkel in Houthalen-Helchteren (waar wij de voorstelling zagen) afspeelde? Omdat die scène alle bouwstenen bevat waarmee Demirci Wa Make? – ‘hoe gaat het?’ in de Limburgse cité’s – uitbouwt tot een onderhoudende show, met name veel humor, alertheid, scherpte én oprechte bezorgdheid. Hij schetst al grappend een kleurrijk portret van onze samenleving via zijn ouders, zijn Italiaanse buurvrouw Manuela (‘1m50 groot en breed’), zijn ongewoon blonde kinderen (‘Mijn papa is Turks, mijn mama is gewoon normaal’), zijn Congolese buur in Brussel en de Vlaamse liefde voor kooktelevisie. Het is overigens een portret met een missie: Demirci wil verbinden met de lach.

Erhan Demirci opent de show met muziek die je zo naar een Turkse bruiloft katapulteert.

Hij opent de show met muziek die je zo naar een Turkse bruiloft katapulteert. In Houthalen-Helchteren zette dat zelfs enkele toeschouwers aan het dansen. Uiteraard deed Demirci mee. Vervolgens steekt hij anderhalf uur lang de draak met zijn Limburgse vrienden, zijn familie en het familiefeest van zijn technieker Mathias Callewaert. Demirci was er te gast om te achterhalen wat een Vlaming doet als hij op zondag ‘familiefeest’ heeft…

Hij zwiert er de ene taalgrap (‘”De kalkoen is heelal!” vertelde Mathias’ oma me!’) na de andere hilarische situatieschets in. De lachsalvo’s (en de ‘wiiiiihihihihiiii’s…) rollen door de zaal. Soms wordt er zo hard gelachen dat Demirci mee giechelt. Dan beschrijft hij de toeschouwer die hem doet lachen. Demirci piekt tijdens zulke interactiemomenten.

Zijn groeipotentieel schuilt vooral in zijn taalgebruik. Hij scoort met taalgrappen, maar besteedt nog te weinig aandacht aan de taal ‘omheen’ die grappen. Daardoor loopt de overgang van de ene naar de andere scène soms stroef.

Die pop werkte ons danig op de heupen. ‘Waarom doet hij daar niets mee?’, foeterden we binnensmonds. We moesten wachten tot het ontwapenende slot.

Maar, Wa Make? is bovenal een show waarin Demirci zich ontpopt tot een meesterverteller met humor, een groot hart en de zin om de wereld te verbeteren. Hij doet dat op een podium waarop, aan de rechterkant, enkele houten tafels en stoelen staan. Je kunt er een woonkamer, maar evengoed een café in zien. Aan een van de tafels zit een pop, met de rug naar het publiek. Die pop werkte ons danig op de heupen. ‘Waarom doet hij daar niets mee?’, foeterden we binnensmonds. We moesten wachten tot het ontwapenende slot. Dan bewijst hij, met de armen koesterend om de pop, dat hij niet alleen een uitstekende stand-upcomedian is, maar ook een goed acteur die een pop overtuigend kan hanteren.

Wa Make? groeide uit de herinneringen aan zijn jeugd in het Limburgse Beringen. Dus staan de piepjonge en oudere Demirci samen op de scène. De volwassen Demirci is wat bezadigder, kleedt zich netjes in een zwart hemd en dito jeans en leeft met enkele ‘integratietips’ (‘Zeg altijd ja tegen een pint!’). Die flashy sneakers verraden dat de stoere tiener nog steeds rondsloft in dat grote lijf.

Met de hulp van zijn regisseur Han Coucke en geïnspireerd door Don Luca’s hiphophit Wa make schaaft Demirci zorgvuldig aan een carrière als een cabaretier die alle – écht alle – inwoners van Vlaanderen doet lachen én nadenken. Hij staat met een hartelijkheid op de scène waarmee hij ieders lach en hart verovert. Vraag je iemand na de voorstelling ‘Wa make?’, dan klinkt er een overtuigende ‘Goeie!’.

Wa Make van Erhan Demirci reist nog tot 22 juni door Vlaanderen. Alle info: www.wa-make.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content