De Queeste en Braakland worden ‘het nieuwstedelijk’

Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Vanaf 30 mei 2015 gaan het Leuvense stadstheater Braakland/ZheBilding en het Hasseltse theatergezelschap De Queeste samen verder als ‘het nieuwstedelijk’.

Theatergezelschappen de Queeste en Braakland/ZheBilding gaan voortaan door het leven als ‘het nieuwstedelijk’. Een nog wat stroef zittende en klinkende naam van een ambitieus project dat ze op 30 mei voorstellen voor tijdens een startfeest in OPEK in Leuven.

‘Met het nieuwstedelijk willen we mee vorm geven aan de stad en de samenleving van morgen’, zegt Stijn Devillé, directeur van het nieuwstedelijk. ‘We vertellen verhalen over het leven vandaag. We geven er klank aan en gaan er over in gesprek. Theater, muziek en debat vormen de kern van het artistieke werk van ons nieuwe theaterhuis. Dat werk geven we vorm vanuit de sterktes die we jarenlang hebben opgebouwd: nieuwe creaties rond hedendaagse thema’s, locatie- en interviewprojecten, de combinatie van tekst en muziek en de ondersteuning van Jong talent. Samen kunnen we ook een stuk verder gaan.’

Adriaan Van Aken, Christophe Aussems, Stijn Devillé, Els Theunis en Sara Vertongen vormen de artistieke kern van het nieuwe theaterhuis. ‘Samen zetten we dit jaar onze eerste projecten in de steigers, maar houden ook nog een paar spannende plannen achter de hand. Het komende seizoen wordt voor het nieuwstedelijk een soort nuljaar. In de volgende twee, drie jaren krijgt het nieuwe huis zijn beslag.’

VOORSTELLINGEN

In totaal brengt het nieuwstedelijk volgend seizoen elf producties, die omkaderd worden met inleidingen, nagesprekken, ontmoeting en debat.

Zo wordt in Water & Vuur het verhaal verteld van twee gemeenschappen waar een jonge generatie werd weggevaagd, over een vlotramp op het Albertkanaal en een collegebrand in Heusden. In Schroot wordt ingezoomd op de sluiting van Ford Genk en in Hebzucht, Angst & Hoop zoekt het nieuwstedelijk hoopvolle perspectieven na 8 jaar crisis. Voor Troje gaat een jonge theatermaker twee maanden in een zigeunerkamp wonen op zoek naar contact en verbroedering. En in Dansen Drinken Betalen – (almost) The Movie doolt een meisje door de nachtelijke stad, op zoek naar richting. Met Laika coproduceert het nieuwstedelijk Zigzagkind, een familievoorstelling die in première gaat op het Krokusfestival Hasselt.

LOCATIES

Het nieuwstedelijk wordt het stedentheater voor Leuven, Hasselt en Genk. De uitvalsbasis van het nieuwe theaterhuis is OPEK in Leuven. In die stad wordt samengewerkt met 30CC. In Limburg zijn de steden Hasselt en Genk en de cultuurcentra CCHA en C-mine cultuurcentrum partners. ‘We willen echt een stedentheater vormen voor het gebied tussen Brussel en Maastricht, stelt Devillé. ‘Dat zie je ook aan onze premières en locatieprojecten. Die vind je gespreid in Limburg en Leuven. Uiteraard blijven we ook toeren in Vlaanderen en Nederland. Met de voorstelling Hoop hebben we dit jaar een indrukwekkende tournee voor de boeg. Ook internationaal ziet het er dit jaar goed uit met heel wat interesse voor onze Engelstalige voorstelling Last Call.’

Tijdens het startfeest op 30 mei in OPEK geeft het nieuwstedelijk een vooruitblik op het nieuwe seizoen en een inkijk in de plannen van het nieuwe project. Huismuzikanten Rudy Trouvé, Youri Van Uffelen, Myrthe Luyten en Geert Waegeman spelen intieme concertjes doorheen het gebouw en houden een blind date met elkaar. Acteurs Simone Milsdochter en Jonas Van Thielen brengen fragmenten uit voorstellingen. Theatermakers Stijn Devillé, Adriaan Van Aken, Christophe Aussems, Maarten Ketels en Jessa Wildemeersch laten meekijken in hun werkproces, nemen hun bibliotheek mee en laten beklijvende interviewfragmenten horen. En op het dakterras wacht Chris Lomme de toeschouwers op en fluistert hen iets toe dat alleen voor hun oren bestemd is. En Actrice Sara Vertongen doet een poging om 18 jaar aan voorstellingen van de Queeste en Braakland/ZheBilding samen te vatten in een monoloog van 15 minuten. 114 voorstellingen in 15 minuten: 4 seconden per voorstelling dus. Met nadien een feest met de band King Dalton en dj Armand.VUUR, de eerste productie van het nieuwe huis gaat in première op 20 juni 2015 op locatie in Heusden-Zolder.

(EVS)

Alle info: www.nieuwstedelijk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content