De man van 7000 relatiebreuken: maak kennis met comedian Daniel Sloss

Daniel Sloss © Troy Edige, Emil Blum
Kristof Dalle Journalist

Daniel Sloss is een Schotse stand-upcomedian, verantwoordelijk voor 5000 break-ups in een maand tijd. Hij wordt al eens een sociopaat genoemd. Vaak zelfs.

Naam: Daniel Sloss

ASL: 28. Man. Edinburgh.

Instagram: @danielsloss

In het kort: lijkt meer op Macaulay Culkin en Ellen DeGeneres (‘Maar vreemd genoeg ouder en nog lesbischer’) dan hem lief is.

Netflix dropte half september de specials Dark en Jigsaw. Vooral die laatste blijft blijkbaar aan de ribben kleven. Naast punchlines en pensées over Facebookveganisten, de dood van een naaste, en een zeer – zéér – gepassioneerde bit over de weldaden van een gewaxte derrière, fileert Sloss de krampachtigheid waarmee velen zich in relaties storten. En het idee dat een toxische liefde nog altijd beter is dan alleen verder te strompelen.

Mijn ex was jaloers op de vreemdste dingen. Zoals op de relatie met mijn vader. Terwijl ik mijn vader in jaren niet meer heb geneukt

Een dag na de release lieten zo’n duizend kijkers hem via Twitter en Instagram weten dat ze de stekker uit hun relatie hadden getrokken. Na een week waren dat er al vierduizend. Sloss is ondertussen gestopt met tellen – ‘I’ve done my damage’ – maar had het in zijn laatste update op Twitter over zevenduizend breuken, vierendertig geannuleerde verlovingen en achtendertig scheidingen. ‘Noem het wel geen break-upshow’, benadrukte de Schot bij Conan. ‘Het is net een liefdesbrief aan singles.’ En een medicijn voor zieke koppels. ‘It’s curing them. By stopping them from existing.’

Sloss is op zijn 28e opmerkelijk genoeg al een comedyveteraan. Op zijn zestiende mocht hij al jokes aandragen voor Frankie Boyle in de BBC-panelshow Mock the Week. Op vraag van zijn mama, weliswaar. Op zijn negentiende bracht hij zijn eerste soloshow in de West End. Jigsaw (voorheen So?) is ondertussen al zijn negende zaalshow. Waar andere internationale comedians vaak twee à drie jaar op hetzelfde uur teren, begint hij elk jaar opnieuw van nul. Eind oktober doet hij met X – zijn tiende dus – ook Gent en Antwerpen aan. Wie kaarten heeft – beide shows zijn uitverkocht – kan hem daar los horen gaan over mannelijkheid anno 2018. (Een beetje een gemiste kans wel. Hij had die ook Slossage Fest kunnen noemen.)

Een willekeurige quote: ‘Mijn ex was jaloers op de vreemdste dingen. Zoals op de relatie met mijn vader. Terwijl ik mijn vader in jaren niet meer heb geneukt. En dan nog, liefde was dat niet, gewoon rauwe, dierlijke aantrekkingskracht.’

Snapt ook wel: dat ‘het is onmogelijk helemaal zeker te zijn of jouw partner je doodgraag ziet, dan wel gewoon geduldig wacht tot je doodvalt’ niet noodzakelijk het leukste einde van een comedyshow is.

Dit stuk is op 11 oktober geüpdatet met de meest recente informatie over het aantal relatiebreuken dat Daniel Sloss naar eigen zeggen heeft veroorzaakt.

Partner Content