Belg Chris Dercon stopt als baas Berliner Volksbühne

© BELGAIMAGE

Na een korte, maar heftige periode aan het hoofd van de Volksbühne is het einde verhaal voor Chris Dercon.

Het contract van Chris Dercon als hoofd van de Berliner Volksbühne wordt per direct ontbonden. Dat schrijven Duitse media en werd bevestigd door de entourage van Duits staatssecretaris van Cultuur Klaus Lederer.

In april 2015 geraakte bekend dat Dercon, die toen hoofd was van het Londense museum Tate Modern, de Volksbühne zou gaan leiden als opvolger van Frank Castorf, die meer dan een kwarteeuw aan het hoofd stond van de instelling. Van meet af aan kreeg de Belg bakken kritiek en werd er gevreesd dat hij het theater gevoelig zou laten krimpen en een einde zou maken aan het politieke theater dat de Volksbühne typeert.

Toen Dercon zijn eerste plannen uit de doeken deed, volgde er zelfs een open brief uit de theaterwereld. In september vorig jaar, toen hij aan zijn mandaat bij de Volksbühne begon, werd het theater zelfs bezet door actievoerders.

Toch komt het ontslag van Dercon relatief onverwacht. Begin vorig jaar klonk het nog dat een ontslag te duur zou zijn. Nu zegt Duits staatssecretaris van Cultuur Klaus Lederer in de Berliner Zeitung dat ‘de Volksbühne een nieuwe start nodig heeft.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content