Vakantie aan de dodenzee

De teasertrailer van Dead Island maakt beloftes die het in de game zelf niet kan waarmaken. B-filmadepten worden wel in vervoering gebracht door de onheilspellende atmosfeer in het spel.

Dead Island

Multi > Deep Silver

GAMEPLAY 7 ? GRAFIEK 7 ? GELUID 8

AchtergrondNet zoals Zombi 2 (1979) van de beruchte Italiaanse griezelregisseur Lucio Fulci koppelt Dead Island een tropische setting aan de uitbraak van een zombieplaag. Na een stevige feestnacht ontwaakt de hoofdfiguur in een hotelkamer op een vakantieparadijs nabij Papoea-Nieuw-Guinea. Het volledige eiland ligt in puin, en vleesetende ondoden zwalpen over de zonovergoten stranden, in en rond bars en door bungalowparken. De overgebleven menselijke vakantiegangers verschuilen zich in groep of vechten eenzaam voor hun leven.

Protagonist

Medemensen assisteren in hun overlevingsstrijd: dat is je taak als speler. Om een onverklaarbare reden blijkt de gameheld immers immuun voor het door bijten overgebrachte zombievirus, al blijft hij wel sterfelijk. Het klaren van allerlei levensgevaarlijke klusjes wordt al snel een tweede natuur. Zoeken naar een tankstation en jerrycans vullen met benzine, levensmiddelen verzamelen voor een kleine gemeenschap, iemands door zombies ingesloten familielid bevrijden, locaties afschuimen op zoek naar een radiozender… De vier verschillende hoofdpersonages maken de game-ervaring echter nauwelijks anders.

RollenspelzombieTalloze rollenspelelementen en een vrij te doorkruisen spelwereld boetseren Dead Island tot een lightversie van het apocalyptische overlevingsspel Fallout 3. Zo krijgt de speler voor zijn prestaties ervaringspunten, waardoor hij gaandeweg uitgroeit tot een rasechte survivalexpert. Met verzamelde prullaria en gevonden afval kan je eigen wapens en morbide gadgets assembleren. Het gebruik van vuurwapens is in dit spel ondergeschikt aan brutaal mep-, schop- en slagerswerk.

Verdict

Dead Island mist finesse, afwerking en een beter gestructureerd hoofdverhaal om er een topper van te maken. Het ontbreken van de gruwelijke, filmische suspense en de bloedmooie (!) graphics die in de teasertrailer werden gesuggereerd, is een gemiste kans. Toch zullen B-filmadepten zich geregeld vermaken met de onheilspellende atmosfeer van de game.

Dimitri Dewever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content