PixelJunk 4am schuimt de grenzen van verschillende spelgenres af

Hypnotiserende visuals en manipuleerbare technomuziek roepen in ‘PixelJunk 4am’ de sfeer op van een geestverruimende danstempel.

Pixeljunk 4am

PlayStation 3 ? Q-Games / SCE

GAMEPLAY 7 ? GRAFIEK 7 ? GELUID 8

ACHTERGROND

De downloadbare PixelJunk-serie schuimt nu al bijna vijf jaar de grenzen van allerlei spelgenres af om ze vervolgens grondig te hertekenen. Aanvankelijk met wisselend succes, maar sinds het plantenrijk verkennende PixelJunk Eden (2008) blijkt dat het ook op een unieke, kunstzinnige manier kan. PixelJunk 4am is het tweede deel in de reeks waarbij de Japanse multimediakunstenaar Baiyon op zoek gaat naar nieuwe manieren om muziek en beeldeffecten te verenigen.

CONCEPT

Via de bewegingsgevoelige PlayStation Movecontroller zoekt de speler al zwiepend door de lucht naar elementen van een muzikaal nummer. In totaal dienen vier geluidssporen gevonden te worden, die daarna als drums, bas, percussie en synthgeluiden aan- en uitgeschakeld kunnen worden. Voorts kan er ook naar believen gestoeid worden met allerlei geluidseffecten en samples. De graphics op het scherm reageren op de muziek en speelstijl.

MINDTRIP

Geen enkele andere game geeft de speler de mogelijkheid om zowel de rol van dj als vj te vervullen. Live remixes kunnen opgenomen worden én online gedeeld worden met andere gebruikers. Daarnaast kan het spel ook simpelweg als ‘beeldeffectgenerator’ gebruikt worden bij het afspelen van mp3’s die zich op de harde schijf van de spelconsole bevinden.

VERDICT

PixelJunk 4am is een artistiek gedurfd buitenbeentje. Het spel ontpopt zich tot een legale lsd-trip die de zintuigen van de speler verdooft en hem vervolgens een andere mentale dimensie binnenloodst. Een met niets te vergelijken escapistisch experiment dat evenwel na een twintigtal ervaringen tot verveling leidt. Kortstondig interessant voor spelers met een open geest.

Dimitri Dewever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content