Max Payne 3: actie met ziel

Een whisky lurkende antiheld, penetrerende kogelregens en Braziliaanse maffiapraktijken zetten de toon in ‘Max Payne 3’.

Max Payne 3

PS3, Xbox 360 ? Rockstar

GAMEPLAY 8 ? GRAFIEK 9 ? GELUID 9

VERHAAL

Na het verlies van vrouw en kind is NYPD-detective Max Payne een verbitterd hoopje ellende. Verslaafd aan drank en pillen verlaat hij New York en treedt in dienst als privébewaker bij een steenrijke familie in São Paulo. Wanneer kidnappers toeslaan, trekt Max op stooptocht om het stinkende zaakje op te helderen, levens te redden én een heel leger criminelen uit de weg te ruimen.

LOOK & FEEL

Snedige dialogen, gedetailleerde situatieschetsen en vingervlugge vuurgevechten zitten verpakt in een strakke visuele stijl. De camerabewegingen, montage en hyperkinetisch flikkerende beeldfilters doen denken aan het recente werk van beeldenstormer Tony Scott. Max Payne 3 is zeker de meest filmische en gepolijste game uit de inmiddels elf jaar oude cultreeks.

VUURWERK

Max kan dekking zoeken achter allerlei objecten, maar het blijft in de eerste plaats een run and gun-spel waarbij snel reageren en even snel schieten op strategie primeren. In se doet de game niets nieuws, maar de manier waarop conflicten beslecht en rivalen omgelegd kunnen worden – al dan niet in spectaculaire slow motion – is onderhoudender dan ooit.

VERDICT

Max Payne 3 serveert bombastische schiet- en achtervolgingsactie, maar rijmt die met intieme stijlelementen uit de film noir. Het doorleefde hoofdpersonage met zijn gebalde sarcastische analyses en de dramatische verhaalontwikkelingen tillen het schietspel naar een hoger niveau. Dit is actie met een ziel, ook al blijft de gameplay dan beperkt tot schieten, schieten en nog eens schieten.

Dimitri Dewever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content