Louvre vervangt audiogidsen door Nintendo 3DS

Het Louvre heeft zijn audiogidsen vervangen door Nintendo 3DS-apparaten. De Nintendo 3DS bevat buiten audiocommentaren ook een interactieve kaart van het Louvre.

Volgens Hervé Barbaret -de algemene beheerder van het Louvre- lost de nieuwe audiovisuele gids twee problemen op: het gebrek aan transparantie door de gigantische omvang van het museum en het stoffige imago van het Louvre bij jongeren.

Interactieve kaartBarbaret en co hebben samen met Nintendo het Louvre helemaal in kaart gebracht. Bezoekers kunnen via de interactieve kaart van de Nintendo 3DS op elk moment zien waar in het museum ze zich bevinden. Op de 3DS verschijnen de kunstwerken die zich in de ruimte bevinden waar je staat. Met een simpele klik kun je audiocommentaren van een werk naar keuze activeren en het in 3D bekijken op je scherm.

Masterpiece TourDe grootste troef van de nieuwe audiovisuele gids is de ‘Masterpiece Tour’: een route langs de vijftig belangrijkste werken van het Louvre. Met deze route speelt het museum in op het feit dat drie op vier bezoekers het museum voor de eerste keer bezoekt. Terwijl veel bezoekers vroeger doelloos rondliepen kunnen ze nu in een minimale tijdspanne zoveel mogelijk zien.

Ontwikkeling

Nintendo-topman en mede-ontwikkelaar van de audiovisuele gids Shigeru Miyamoto zegt dat bezoekers geen game-ervaring nodig hebben om de Nintendo 3DS te gebruiken. Het gamebedrijf heeft geprobeerd om de besturing van de gids zo makkelijk mogelijk te maken.

Gebruik

Nintendo is hier gedeeltelijk in geslaagd. Eenmaal je gewend bent aan het apparaat is het gemakkelijk te gebruiken maar het grootste probleem ligt in het feit dat de gebruiksaanwijzingen die in het apparaat geprogrammeerd staan, niet uitgebreid zijn. De beste manier om wegwijs te raken met de Nintendo 3DS is om het zelf uit te testen en dat kan een hele tijd in beslag nemen voor personen zonder game-ervaring.

Ruimte voor verbetering

Het project staat nog in zijn kinderschoenen. Alhoewel een deel van het museum toegankelijker wordt voor het grote publiek zijn er veel plaatsen die niet verwerkt zijn in het nieuwe systeem. Momenteel zijn er ‘maar’ 700 audiocommentaren beschikbaar terwijl er meer dan 4000 werken in het Louvre staan. De gidsen bestaan voorlopig ook maar in zeven talen: onder andere Chinees, Portugees en Nederlands zijn niet beschikbaar.

TestfaseHervé Barbaret en Shigeru Miyamoto beseffen dat er nog ruimte is voor verbetering. De nieuwe audiovisuele gidsen zitten voorlopig in een testfase en de twee topmannen willen aanpassingen maken van zodra ze feedback krijgen van het publiek.

De audiovisuele gidsen van Nintendo 3DS worden vanaf 11 april in gebruik genomen. Er zijn 5000 apparaten beschikbaar tegen een kostprijs van vijf euro per stuk. (BW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content