Bose opent nieuw audiovisueel hoofdstuk

Met het VideoWave entertainment-systeem – het eerste surround-systeem zónder losse speakers – zet hardwarefabrikant Bose een nieuwe standaard op het gebied van home entertainment. Knack Focus was aanwezig op de allereerste persvoorstelling in het Bose-hoofdkwartier in Massachussets.

Met het nagelnieuwe VideoWave entertainment-systeem – het eerste surround-systeem zónder losse speakers – dat medio oktober in verkoop gaat, zet de Amerikaanse hardwarefabrikant Bose wellicht een nieuwe standaard op het gebied van home entertainment. Knack Focus was aanwezig op de allereerste persvoorstelling in het Bose-hoofdkwartier in Massachussets.

‘We presenteren het meest geavanceerde product dat we ooit ontwikkeld hebben.’ Meer informatie gaf de hardwaregigant Bose niet prijs, toen die een maand geleden zo’n vijfentwintig Europese journalisten uitnodigde om op 22 september af te zakken naar hun hoofdkwartier in Framingham, een stadje in de Amerikaanse staat Massachusetts op zo’n 35 km van Boston. In het hoofdkantoor van Bose alleen al werken 3000 mensen.

Decenniumlang onderzoek

We werden ’s ochtends verwelkomd in een grote aula, waar Bose-president Bob Maresca ons nog even in spanning hield. Hij repte nog met geen woord over het nieuwe product, maar zette de krachtlijnen van het bedrijf kort uiteen. Daaruit lichtte de topman vooral de termen ‘research en innovatie’, om te verduidelijken dat honderden ingenieurs een decennium lang onderzoekswerk verricht hebben om het gloednieuwe geesteskind van Bose tot stand te doen komen.

De verwachtingen waren hooggespannen toen Santiago Carvajal – product manager bij de afdeling voor videoproducten – ons een kleine, donkere cinemazaal in loodste. Voor ons stond een 1080p LCD-scherm van 46 inch, een settopbox en een iPod dock. Aan de muur hingen vijf kleine luidsprekers. Niks nieuws onder de zon, op het eerste gezicht.

Géén losse luidsprekers meer

Vervolgens kregen we een handvol video- en geluidsfragmenten voorgeschoteld. Toen een bombastisch strijkorkest weerklonk, vielen de luidsprekers plots van de muren. De muziek bleef echter spelen, in een háárfijn surround-geluid nog wel.

‘Ons VideoWave entertainment-systeem – zowel een home cinema- als een muzieksysteem – biedt een volwaardige surround-ervaring zónder losse luidsprekers, luidsprekerkabels of basmodules’, loste Santiago Carvajal het raadsel op. ‘Al het geluid komt dus uit het scherm.’

Daarvoor maakte Bose gebruik van drie technologieën. De WaveGuide-technologie, gekoppeld aan een cluster van zes in het scherm ingebouwde kleine woofers, zorgt voor de diepe lage tonen. Dankzij de zogenaamde PhaseGuide-technologie wordt het geluid geprojecteerd naar plaatsen (muren, hoeken) waar helemaal geen speakers zijn. En de ADAPTiQ-technologie zorgt er tenslotte voor dat de surround-ervaring in een kamer van eender welke omvang tot zijn recht komt. Die techniek analyseert namelijk de vorm, afmetingen én inrichting van de ruimte, en past het geluid daaraan aan.

Click pad-afstandsbediening

‘Tot op heden beschikt slechts één derde van de Amerikaanse en Europese gezinnen over een home cinema’, ging Carvajal verder. ‘Dat is vooral te wijten aan de hopeloze complexiteit van meerdere afstandsbedieningen die je samen moet gebruiken, met elk nog veertig tot vijftig toetsen.’

De product manager haalde vervolgens de kleine nieuwe Bose-afstandsbediening tevoorschijn. ‘Deze is gebaseerd op de allereerste, supereenvoudige ‘vier knoppen’-afstandsbedieningen uit de jaren zestig. Je kan er zowel je Blu-ray speler als je kabelontvanger, je iPod en je digitale videorecorder mee bedienen.’

Naast een traditionele power-, volume- en kanaalknop, bevat de afstandsbediening een ‘source-button’ die je de mogelijkheid biedt om te kiezen welke bron (tv, iPod, blu-ray speler…) je wil afspelen. Met je duim kan je een ‘click pad’ of ’touch pad’ – vergelijkbaar met het Click Wheel op de iPod – bedienen. Op het scherm verschijnt dan een specifiek menu voor elk van die toestellen.

Bekijk onderstaand demonstratiefilmpje om te zien hoe het VideoWave-systeem en de click pad-afstandsbediening werken:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het VideoWave entertainment-systeem van Bose is vanaf 15 oktober verkrijgbaar bij geautoriseerde Bose-dealers, voor een adviesprijs van 7000 euro. Voor dat geld wordt het systeem aan huis bezorgd en geïnstalleerd, worden je andere toestellen er op aangesloten, en wordt het ADAPTiQ-systeem uitgevoerd, nodig om het product optimaal af te stemmen op jouw leefruimte. Meer informatie vind je op bosebelgium.be.

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content