Het zomerspel van Julie Cafmeyer: ‘Ga nooit naar Italië als je liefdesverdriet hebt’

© STUDIO CHAPO

Julie Cafmeyer is theatermaker, regisseur en auteur. Ze werkt aan haar romandebuut.

Hoeveel dagen vakantie neem je?

Als freelancer ligt dat moeilijk. Ik vind af en toe nietsdoen belangrijk omdat het de creativiteit stimuleert, maar het maakt me tegelijk onzeker. Deze zomer ga ik twee weken naar Parijs en een tiental dagen naar mijn oma, die in de Dordogne woont.

Wat is je mooiste vakantieherinnering?

Rio de Janeiro, de eerste keer ver weg als prille twintiger. Die taal, de stranden, het gevaar dat tegelijk iets opwindends heeft.

Wat is je slechtste vakantieherinnering?

Twee jaar geleden kampte ik met liefdesverdriet en kreeg ik het zeer slechte idee om op mijn eentje naar het Garda- en Comomeer te reizen, om daar tot mezelf te komen. Het liep daar vol koppels en gezinnen. Eén tip: ga nooit naar Italië als je liefdesverdriet hebt.

Welke boeken neem je dit jaar mee?

Voorbij het zwart van Hilary Mantel. En De diepst verborgen herinnering van de mens van Mohamed Sarr. Ik verlies me op reis graag in dikke romans.

Welk gerecht brengt je onmiddellijk in zomersfeer?

Pasta vongole en bruschetta. Ik ben mijn liefde voor Italië gelukkig niet helemaal verloren.

Heb je ooit iets in het buitenland gedaan wat je nooit in België zou doen?

Lange wandeltochten? En ik heb me weleens laten verleiden tot avontuurlijke dingen als een zeiltocht of parapente. Maar dat probeer ik toch te vermijden. Ik sta liever met beide benen op de grond.

Denk je soms nog terug aan een vakantieliefde?

In Rome viel ik voor een man die gitaar zat te spelen op straat. Hij heeft me de hele stad laten zien. Ook in Rio had ik zo’n vakantielief. Heerlijk om dan plekken te ontdekken waar je anders nooit zou komen.

Ben je wel eens alleen op vakantie geweest?

Ja, naar Myanmar en Rwanda. Daar trok ik telkens alleen rond en ontmoette ik dan boeiende mensen, vooral priesters en monniken – ter vervanging van vakantielieven. Het fijne aan zo’n solotrip is dat je helemaal op je eigen impulsen en intuïtie kunt vertrouwen.

Ben je gelukkiger tijdens de vakantie dan door het jaar?

Zeker. In de zomer is het leven makkelijker. Op dit moment ben ik single en het is fijn dat mensen sneller naar buiten gaan als de zon schijnt.

Wat was de ergste vakantiejob die je ooit deed?

Flyeren misschien. Niemand wil die flyers. Maar eigenlijk heb ik me bij elke job wel geamuseerd.

Welk souvenir zul je altijd koesteren?

Een beeldje dat ik kocht in Wit-Rusland, in een dorp waar een occulte gemeenschap woont van oudere vrouwen die via fluistertechnieken mensen kunnen helen. Een heel magische wereld.

Stel dat je er het budget voor hebt: waar koop je een tweede verblijf in eigen land?

Onze Vlaamse kust heeft iets troosteloos, en Wallonië eigenlijk ook. Doe dan maar Lier, terug naar mijn roots. Een van die mooie huizen met zicht op de Nete.

En in het buitenland?

Het zal je verbazen, maar toch Zuid-Italië. Puglia bijvoorbeeld. Ik ben er nog nooit geweest, maar het klinkt best goed.

Stel dat je je definitief in het buitenland kunt vestigen: in welk land ga je wonen?

Dan toch Frankrijk, in de Dordogne, waar mijn oma al heel lang woont. Dat voelt als een vertrouwde omgeving en de mensen worden er erg oud, op een goede manier.

Welke politicus wens je een verkwikkende vakantie toe?

Conner Rousseau.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content