Zes Vlaamse kunstenaars betrekken Italiaans eilandje

© François Trazzi

In de inspirerende omgeving van het Isola Comacina verblijven de komende vijf maanden zes Vlaamse kunstenaars.

Isola Comacina, een mini-eilandje in het Italiaanse Comomeer, wordt na jarenlange verwaarlozing opnieuw in gebruik genomen als kunstenaarsresidentie. Zes Vlaamse kunstenaars mogen de komende maanden drie tot vier weken verblijven in deze inspirerende omgeving. Het eilandje is een erfenis van koning Albert I, die het in 1919 als een erkenning van de heldhaftige houding van ons land tegenover de “heerszuchtige, wrede agressor” in Wereldoorlog I kreeg.

Een jaar later stond de koning het eilandje weer af aan de Italiaanse regering. Daarbij stelde hij wel als voorwaarde dat op het eiland paviljoenen zouden komen voor Belgische en Italiaanse kunstenaars. Op die manier wilde hij de beïnvloeding tussen Belgische en internationale kunstenaars stimuleren.

Belgisch design
Uiteindelijk kwamen de drie huisjes – een voor Vlaamse, Waalse en Italiaanse kunstenaars – er pas na WO II. De voorbije jaren raakten de verblijven verkommerd. Naar aanleiding van de regie van ‘Das Rheingold’ door Guy Cassiers in de Milanese Scala in mei 2010 kwam Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege in contact met de Ente Morale Isola Comacina.

Vervolgens maakte de Ente Morale Isola Comacina de huizen zomerklaar. Voor de inrichting deed de beheerder een beroep op de Belgische architect en designer Alain Berteau. Hij richtte de huizen met Belgisch design in.

Zes gelukkigen
Een oproep voor kandidaat-kunstenaars resulteerde in 30 aanvragen van beeldende kunstenaars, 1 van een duo beeldende kunst-media en 1 van een podiumregisseur. Naast het verblijf krijgen de residenten een kostenvergoeding van 1500 euro. Uiteindelijk haalden de volgende zes de selectie:

1. Cel Crabeels
In het project ‘Como island for artist’ wil hij de merkwaardige geschiedenis van het eiland door archiefonderzoek en gesprekken met kunstenaars die er vroeger hebben verbleven verder onderzoeken. Dit moet resulteren in een erfgoedpublicatie en een expo.

2. Peter De Cupere
Deze kunstenaars, die vaak met geuren werkt, wil de geuren op het eiland ontdekken en de natuur onderzoeken.

3. Lisbeth Marit en Bram Bosteels
Zij maakt video-opnames, hij onderzoekt de akoestische rijkdom van het landschap. Dat materiaal verwerken ze tot een eigen nieuwe compositie.

4. Karen Vermeeren
Deze kunstenares is op zoek naar een vormgeving voor het dynamische karakter van de planeet aarde. Vertrekkende vanuit de specifieke omgeving van het eiland maakt ze een reeks werken op karton en plastiek.

5. Julie Pfleiderer
Ze werkt verder aan haar stuk voor het internationale theater- en performancefestival Steirischer Herbst in Graz. Ze maakt zowel een audiowandeling als een installatie-performance.

Tegelijk met de Vlaamse kunstenaars zullen ook artiesten van de Franse Gemeenschap op het eiland verblijven.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content