Zelfportret Van Gogh blijkt portret broer Theo

Na nieuw onderzoek concluderen wetenschappers dat een zelfportret van Van Gogh eigenlijk een portret van zijn broer Theo is.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een schilderij ‘ontdekt’ van Theo van Gogh, de broer van kunstschilder Vincent van Gogh (1853-1890). Na nieuw onderzoek denkt het museum dat een zelfportret van Van Gogh uit 1887 een portret van zijn broer betreft. De twee broers leken op elkaar, maar op het onderzochte schilderij heeft de geportretteerde een mooi rond oor, geschoren wangen en een okerkleurige baard. Dat had Vincent niet. Die had een roodkleurige baard, een vlezig oor en haargroei op de wangen. “Het portret klopt met foto’s van Theo”, aldus onderzoeker Louis van Tilborgh.

Tot nu werd gedacht dat Vincent zijn broer, die zijn steun en toeverlaat was, nooit heeft geschilderd. Er zijn wel enkele tekeningen bekend van Theo. Vincent woonde in Parijs bij zijn broer, waar hij talloze zelfportretten maakte omdat hij geen geld had om modellen in te huren.

Andere onderzoeksresultaten

Het Van Gogh Museum onderzocht gedurende enkele jaren 93 schilderijen van Van Gogh uit zijn Antwerpse en Parijse periode. Onderzoekers stuitten op enkele nieuwe vondsten. Zo bleek op het schilderij ‘Korenveld met leeuwerik’ uit 1887 geen leeuwerik te zijn afgebeeld, maar een patrijs.

Lang werd gedacht dat Van Gogh in de vroege zomer van 1887 schilderijen maakten van een achttiende-eeuws park in Asnières, een rivierdorp vlakbij Parijs. Maar de tuin ziet er modern uit en de kastanjebomen zijn jong. Na studie concludeert het museum dat het daadwerkelijk gaat om een in 1881 aangelegd plantsoen vlakbij de basiliek Sacre-Coeur in Parijs.

De resultaten van het onderzoek zijn tot en met 18 september te zien in het museum. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content