Wouter Deprez brengt wereld van Belgische illustrator Carll Cneut tot leven

© .

Met Wouter Deprez als gids ontdekt de bezoeker de denkwereld van Carll Cneut. De expo loopt nog tot 10 mei 2015 in de Gentse Sint-Pietersabdij.

Een scenografie vol herinneringen uit de kindertijd en audioverhalen met Wouter Deprez als gids, dat alles brengt bezoekers dichter bij de denkwereld van de bekende illustrator Carll Cneut.

De tentoonstelling opent met een reeks polaroids die Cneut nu al twee jaar dagelijks maakt om te tonen dat zijn leven veel meer is dan tijd doorbrengen achter een tekentafel. “Als ik die foto’s chronologisch bekijk, dan brengen die mij tot inzichten”, zegt Cneut daarover.

Terug naar de kindertijd

Daarna start de reis in zijn wereld, die teruggaat naar de kindertijd in zijn geboortedorp Geluwe, waar ook komiek en schrijver Wouter Deprez vandaan komt. De Sint-Pietersabdij bracht hen opnieuw samen. “Ik sprak uren met Wouter om duidelijk te maken wie ik ben en wat mij een tekenaar maakt”, zegt Cneut. “Wouter is de ideale persoon om de sfeer van toen op te roepen.”

De vroege dood van de vader van Carll Cneut en het ritueel om daardoor elke avond te tekenen, de eerste contacten met kunst dankzij een tante die “Soubry”-puntjes verzamelde of een vogelkooi die herinnert aan zijn zorg voor gewonde vogeltjes. Het zijn maar enkele van de vele herinneringen die verwerkt zijn in dromerige scenografieën die Deprez opnieuw tot leven wekt met grappige en speelse audioverhalen.

Originele werken

Afsluitend zijn er honderd originele werken van de meester-tekenaar te zien, eigenlijk het meest klassieke onderdeel van de tentoonstelling.

Het atelier van Carll Cneut verhuist tot 10 mei 2015 naar de Sint-Pietersabdij, waardoor bezoekers hem écht aan het werk kunnen zien. Carll Cneut debuteerde in 1996 met de prentenboekillustratie “Varkentje van marsepein”. “The Amazing Love Story of Mr Morf” (2003) was het eerste boek waarvoor hij tekst en beeld leverde. Ondertussen staan 31 werken op zijn naam, die worden in 35 landen verkocht.

DE expo werd geopend met een minuut stilte voor Luc De Vos.

Carll Cneut / In My Head loopt nog tot 10 mei 2015 in de Gentse Sint-Pietersabdij.

(Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content