Word zelf deel van een kunstwerk

Wie er altijd al van droomde om zelf deel uit te maken van een kunstwerk, moet vanavond in het Brugse Concertgebouw zijn.

Wie er altijd al van droomde om zelf deel uit te maken van een kunstwerk, moet vanavond in het Brugse Concertgebouw zijn.

Zowel Hans Op de Beeck als David Claerbout zijn voor hun nieuwste project op zoek naar publiek in een concertgebouw. Het gebouw hebben de kunstenaars al gevonden, het publiek nog niet volledig.

Op de Beeck en Claerbout zijn dan ook op zoek naar zo’n 1300 figuranten. Zowel mannen als vrouwen ouder dan twintig zijn welkom. Aangezien het om een feestelijk gebeuren gaat, is er wel een officiële dresscode: de figuranten moeten zich voor de gelegenheid piekfijn uitdossen in galakledij. Vrijetijdskledij is niet toegestaan.

Hoewel de kunstenaars voor deze avond samenwerken, zal het resultaat voor totaal verschillende projecten gebruikt worden. Toevallig hadden ze exact dezelfde setting nodig. Als figurant maak je dus niet van één, maar in één klap van twee kunstwerken deel uit.

Theatrale stilte

Zo is Hans Op de Beeck bezig aan ‘Sea of Tranquility’. Die kortfilm gaat in oktober 2010 in Frankrijk in première. De Europese rondreis houdt in 2011 in het Brusselse Argos halt.

David Claerbout is dan weer bezig met een grote projectie, die op haar beurt uit zes kleinere, naadloos op elkaar aansluitende projecties bestaat. Zijn ‘Orchestra’ bestaat uit een geprojecteerd beeld van een publiek tijdens een concert. Hij wil er de ’theatrale stilte’, een moment waar alle ogen gefocust zijn op één punt in het donker, mee verbeelden.

Elien Haentjens

Artists’ Project at the Concertgebouw Brugge, 29 april tussen 18 en 22 uur. Inschrijven kan via film@hansopdebeek.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content