Wiels presenteert ‘Kunstenares van 2010’ Wangechi Mutu

© Chris Sanders - Wangechi Mutu

In ‘My Dirty Little Heaven’ neemt de Afrikaanse kunstenares Wangechi Mutu de toeschouwer mee in het universum van de zwarte vrouw in de Westerse wereld.

Tijdens de zomer presenteert Wiels de installatie ‘My Dirty Little Heaven’ van de Afrikaanse kunstenares Wangechi Mutu. Ze kreeg eind februari als eerste de eer om de kunstenares van het jaar van Deutsche Bank te zijn.

Die prijs houdt een solotentoonstelling in het Deutsche Guggenheim in Berlijn in. Na Berlijn is de expo nu te zien in het Brusselse Wiels.

Thema’s als de identiteit van de zwarte vrouw, Westerse consumptiecultuur, Afrikaanse politiek en postkoloniale geschiedenis staan centraal in het werk van Wangechi Mutu. Die onderwerpen sluiten nauw aan bij Mutu’s eigen leefwereld: als Keniaanse vrouw woont en werkt ze nu in New York. Bovendien sluit de expo perfect aan bij de viering van de 50-jarige onafhankelijkheid van Congo en zestien andere Afrikaanse landen.

Vrouwen

Wangechi Mutu staat bekend om haar collages. Met heel uiteenlopende materialen zoals glitter, plakband of dierenvacht creëert ze ambigue werken. Ze stelt het vrouwelijke lichaam zowel mooi als afschuwelijk voor. Haar vrouwen zijn voortdurend in verandering. Volgens Mutu dragen vrouwen de stempel en de taal van hun cultuur dan ook meer dan mannen.

Het werk van Mutu is in musea en galerijen over de hele wereld getoond. In maart 2010 opende haar eerste solotentoonstelling in het Noord-Amerikaanse museum van Ontario de deuren.

Elien Haentjens

Wangechi Mutu, tot 12 september, Wiels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content