Weduwe Roger Raveel laat museum in Zulte verzegelen

Om de erfrechten en het oeuvre van de recent overleden kunstschilder Roger Raveel veilig te stellen, heeft een vrederechter het Roger Raveel Museum in Zulte verzegeld.

De vrees bestaat dat het museum werken uit het oeuvre van Roger Raveel moet verkopen om het hoofd financieel boven water te houden, wat indruist tegen de wil van de overleden schilder om zijn oeuvre te beschermen en intact te houden. Dat meldt advocatenkantoor Rivus.

“Het Raveelmuseum, dat werd ondergebracht in een naar de kunstenaar genoemde Stichting, bleek echter nooit te kunnen overleven zonder de permanente financiële steun van de Overheid én van de kunstschilder”, aldus advocaat en professor Anton van Zantbeek.

“Een jarenlang gebrek aan goed en behoorlijk bestuur van de Stichting liggen hiervan aan de basis.” van Zantbeek zegt dat een recente audit dat bevestigt.

“Samen met zijn vrouw Marleen De Muer besloot de kunstenaar bij leven zijn persoonlijk geluk te laten primeren op de nochtans ernstige problemen waarmee de Stichting werd en wordt geconfronteerd”, aldus de advocaat.

De echtgenote kreeg van Raveel de taak om zijn nagedachtenis in de breedst mogelijke zin in eer te houden en ervoor te zorgen dat zijn werk aan een zo groot mogelijk regionaal, nationaal en internationaal publiek toonbaar zou worden gemaakt. Dat staat volgens de advocaten haaks op de financiële toestand van de Stichting.

De Muer vreest dat door Raveel, en zijn eerste echtgenote wijlen Zulma, geschonken werken mogelijk verkocht zouden worden om aan de financiële noden van de Stichting te voldoen. Daarom liet ze door de vrederechter het museum verzegelen, tot de kwestie is uitgeklaard.

Toch benadrukt ze haar volle medewerking te willen verlenen aan een grondige reorganisatie van de Stichting, waartoe de Vlaamse overheid de eerste stappen zou gezet hebben. Ze wil ook onderstrepen dat ze enkel naar de wil van Roger Raveel handelt, die overigens bij leven om dezelfde redenen twee nog geplande schenkingen niet heeft laten doorgaan, aldus nog het advocatenkantoor.

“De enige bedoeling van mevrouw Raveel bestaat erin het werk van haar echtgenoot veilig te stellen en te garanderen dat het oeuvre voor het publiek toegankelijk blijft.”

Kunstschilder Roger Raveel overleed op 30 januari op 91-jarige leeftijd. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content