Vroeg werk Dan Van Severen tentoon in Lokeren

© familie Van Severen

Hoe Dan Van Severen tot zijn abstracte beeldtaal kwam, staat centraal op de expo ‘Zonder titel’ in Lokeren.

Aangezien Dan Van Severen in 1927 geboren is in Lokeren, vormde zijn werk er al meermaals het onderwerp van een tentoonstelling. Binnen het kader van ‘Zonder titel’ komt vooral zijn vroege werk, waarin het zoeken naar een abstracte beeldtaal centraal staat, aan bod.

Zo toont de expo in de eerste zaal het portret van een meisje, van wie de jurk opgebouwd is uit een zwart-wit ruitenpatroon. Of vinden we een verdieping hoger drie schetsjes van een kat: van een waarheidsgetrouwe, zeer detaillistische weergave tot een bijzonder minimalistische versie, die slechts uit enkele lijnen is opgebouwd.

Ook bijzonder knap om zien is de reeks waarin Van Severen Christus aan het kruis portretteert. Zijn eerste, erg concrete schets vormt hij in verschillende stappen om tot een abstract schilderij. Bovendien staat het motief van het kruis in dit werk centraal. Later zou de kruisvorm, ontleend aan de drager van het doek, als universeel teken de sleutel van al zijn composities vormen.

Familiebezit

Ook andere, in zijn latere werk erg belangrijke motieven zoals de ruit, het vierkant of de cirkel, duiken in sommige werkjes van de expo al op. Zowel via deze vormen als via het minimalistische kleurgebruik ging Van Severen op zoek naar de essentie. Om elk spoor van een toets te vermijden ruilde hij in 1969 dan ook de olieverf voor tempera, waarmee hij een egaler effect kon bereiken.

Naast tekeningen, verfschetsjes en schilderijen toont de expo krantenknipsels en artefacten. Zo zien we geboortekaartjes van zijn zonen Maarten, ontwerper van de befaamde stoel.03, en Fabiaan. Verder vervolledigen verfborstels, geometrische objecten en een gemummificeerde kat het beeld van de kunstenaar.

Voor de gelegenheid mocht de Lokerse museumploeg al het tentoonstellingsmateriaal lenen uit het familiebezit. Want hoewel Dan Van Severen zich later in Gent vestigde (en er in 2009 ook overleed), bleef de band met Lokeren altijd bestaan.

Elien Haentjens

Dan Van Severen. Zonder titel. Vroeg werk, tot en met 3 juli in Huis Thuysbaert in Lokeren. Gratis toegang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content