Vlaanderen krijgt grote hogeschool voor kunsten en architectuur

Vijf Vlaamse kunst- en architectuurinstellingen bundelen vanaf 2011-2012 de krachten.

Vijf Vlaamse kunst- en architectuurinstellingen vormen vanaf het academiejaar 2011-2012 één grote, in kunst en architectuur gespecialiseerde hogeschool. Die zal plaats bieden aan ruim 3.800 studenten, verspreid over zes campussen in Brussel, Gent en Leuven. Dat meldt de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst (W&K).

De vier instituten van W&K – Lemmensinstituut (Leuven), Narafi (Brussel), Sint-Lucas Architectuur (Brussel-Gent) en Sint-Lucas Beeldende Kunst (Gent) – fuseren met de Hogeschool Sint-Lukas Brussel. Beide hogescholen zijn nu al lid van de Associatie K.U. Leuven. W&K integreert eerst Sint-Lukas Brussel, maar zal in het najaar een naamswijziging doorvoeren die de nieuwe ambitie van de fusiehogeschool onderstreept. Eind oktober houdt de hogeschool een plechtige academische opening in het teken van kunst en architectuur.

De nieuwe hogeschool zal op zes campussen dertig kunst- en architectuuropleidingen aanbieden, een mix van academische opleidingen en professionele bachelors. Het gaat niet alleen om klassieke opleidingen als architectuur, stedenbouw en audiovisuele en beeldende kunsten, maar ook om bijvoorbeeld interieur, fotografie, muziek en drama. Er zijn ook twee internationale masteropleidingen beschikbaar.

De bestaande opleidingen blijven voorlopig op dezelfde campussen, maar worden wel beter op elkaar afgestemd. Er zal meer plaats zijn voor interdisciplinaire projecten en het aanbod aan seminaries zal gevarieerder zijn, luidt het. Studenten krijgen ook eenvoudigere overstapmogelijkheden. In 2013-2014 integreren de academische architectuuropleidingen in de K.U. Leuven. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content