Vlaanderen engageert zich in nieuw Unesco Trustfonds

Het nieuiwe Trustfonds zal vooral middelen ter beschikking stellen voor erfgoedprojecten in Zuid-Afrikaanse landen.

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft dinsdag in Parijs een nieuwe overeenkomst ondertekend met de Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschappen en cultuur. De samenwerkingsovereenkomst betekent meteen ook de start van een nieuw Vlaams Unesco Trustfonds dat middelen zal voorzien voor projecten rond erfgoed.

Vlaanderen werkt sinds 1998 met de Unesco samen en is één van de weinige deelstaten die een rechtstreekse samenwerkingsovereenkomst hebben met de VN-organisatie. In 1999 werd het Vlaams Unesco Trustfonds voor wetenschappen in het leven geroepen en in 2001 volgde een algemeen Trustfonds voor projecten omtrent onderwijs, culturele diversiteit en erfgoed.

Dat laatste Trustfonds werd dinsdag voor een periode van vier jaar vernieuwd door de Vlaamse minister-president en Irina Bokova, de directeur-generaal van de UNESCO. Terwijl het vorige Trustfonds erg breed ging, zal het nieuwe fonds vooral middelen ter beschikking stellen voor erfgoedprojecten, meer bepaald in Zuid-Afrikaanse landen.

Tewerkstelling

“Door in te zetten op erfgoedprojecten, krijg je een zeer brede sociaal-economische return”, legt Koen Verlaeckt van het Departement Internationaal Vlaanderen uit. “Het uitbouwen van een historische site tot toeristische trekpleister kan bijvoorbeeld leiden tot tewerkstelling en vorming bij de lokale bevolking.”

De Vlaamse regering investeert 900.000 euro per twee jaar in het nieuwe Trustfonds. Met het Vlaamse geld werden onder het vorige Trustfonds onder meer de archieven van Nelson Mandela gedigitaliseerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content