Vlaamse Vedetten afsluitende expo Brabants museum

© Collectie Groeningemuseum, Brugge

Met ‘Vlaamse Vedetten’ is de laatste tentoonstelling voor de sluiting in het Noordbrabants Museum in het Nederlandse Den Bosch ingezet.

‘Vlaamse Vedetten’ toont ongeveer vijftig werken van bekende Belgische modernisten zoals James Ensor, Emile Claus, Constant Permeke, Gustave de Smet en René Magritte. Zij woonden en werkten tussen 1885 en 1960 in België.
Bij hoge uitzondering leent het Brugse Groeningemuseum een deel van zijn collectie uit. Onder andere de recente aanwinsten uit de collectie van Tony Herbert maken deel uit van de expo.

Onder invloed van Parijs kende de Brusselse kunstscène een sterke bloei rond 1880. Op het jaarlijkse kunstsalon van de vereniging Les XX, die onder andere door James Ensor is opgericht, werden moderne stromingen gelanceerd. Zo domineerde na de Eerste Wereldoorlog het Vlaams expressionisme de Belgische kunstscène. Frits Van den Berghe zijn werk ‘De verliefden in het dorp’ is hier een mooi voorbeeld van.

‘Vlaamse Vedetten’ loopt tot 15 mei. Daarna sluit het museum tot eind 2012 de deuren voor een grote verbouwing. In het nieuwe Museumkwartier komt ook de nieuwbouw van het Stedelijk Museum.

Elien Haentjens

Vlaamse Vedetten, tot 15 mei in het Noordbrabants Museum van Den Bosch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content