Vlaamse regering wipt Paul Van Grembergen

Paul Van Grembergen wordt als voorzitter van de raad van bestuur van de Brakke Grond opgevolgd door Diane Verstraeten.

De aanstelling van Jean-Paul Rondas in de raad van bestuur van KVS deed deze week stof opwaaien. Maar op 1 april werd nog een andere controversiële beslissing genomen: Paul Van Grembergen, voormalig minister van Cultuur, en sinds de vorige verkiezingen niet meer actief in de nationale politiek, werd gewipt als voorzitter van de raad van bestuur van de Brakke Grond.

Er was een politiek akkoord dat Van Grembergen nog mocht aanblijven, maar Knack vernam dat in de Vlaamse regering zowel minister-president Kris Peeters als de N-VA Van Grembergen weg wilden. Hij wordt vervangen door Diane Verstraeten, een oude CD&V- en CVP-rot in het vak. Verstraeten werkte eind jaren zeventig nog op het kabinet van voormalig cultuurminister Rika De Backer (die de Brakke Grond stichtte) en was topambtenaar in de Vlaamse administratie. Ze ging met pensioen in 2008. Ze is ook lid van de adviesraad van de denktank Itinera.

Voor de komst van Van Grembergen was CD&V’er Hugo Weckx (nog zo’n voormalige cultuurminister) voorzitter van de Brakke Grond. Na een onverkwikkelijke periode, met het nog steeds niet helemaal opgehelderde ontslag van directeur Ric Urmel, verdween hij met stille trom. Nu is de Brakke Grond dus weer in handen van CD&V.

Summier gecommuniceerd

Insiders wijzen erop dat vooral Kris Peeters aandrong op de benoeming van Diane Verstraeten. De bloedvete tussen N-VA en Spirit (de twee Volksuniesplinters) gaf wellicht de doorslag. Van Grembergen volgde destijds Bert Anciaux naar Spirit. Intussen blijft Van Grembergen wel bestuurder in de raad van De Brakke Grond.

Opvallend is dat de beslissing – in tegenstelling tot die over Rondas – maar erg summier aan de pers werd gecommuniceerd. Het persbericht van 4 april luidde als volgt: ‘De Vlaamse regering beslist tot vervanging van één mandaat, de verlenging van drie mandaten en de aanstelling van de voorzitter in de raad van bestuur van de Stichting Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.’ Zonder namen.

Karl van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content