Vlaamse ErfgoedApp maakt museumbezoek nog leuker

© Quatrostein, Wikicommons

In het Antwerpse museum voor hedendaagse kunst M HKA is de Vlaamse ErfgoedApp gelanceerd, een toepassing voor smartphones en tablets die een extra dimensie moet toevoegen aan het bezoeken van een erfgoedinstelling.

De ErfgoedApp bevat niet enkel een kaart met daarop meer dan 1.700 musea en erfgoedorganisaties en alle handige praktische en inhoudelijke informatie daarover, maar kan ook gebruikt worden om in expo’s onder meer geluidsfragmenten en filmpjes op te roepen die passen bij de tentoongestelde werken.

De ErfgoedApp – een initiatief van het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed FARO en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid – valt gratis te downloaden via de App Store en Google Play.

Bij het bezoek van een expo die gebruik maakt van de app, kan je met het camera-oog van je smartphone of tablet kunstwerken scannen, waarna je heel wat extra bronmateriaal kan raadplegen op je toestel. “Museale objecten, historische plekken en archiefstukken zijn ongemeen rijke bronnen van kennis, die echter nóg meer betekenis kunnen krijgen als we ze via digitale weg aan elkaar linken en er een breder publiek voor vinden”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).

De app past volgens de initiatiefnemers in de tendens om audiogidsen in musea steeds vaker te vervangen door meer veelzijdige toepassingen op de eigen smartphone of tablet van de bezoeker. “Zo’n app is ook meer ‘à la carte’, want je kan als gebruiker veel beter zelf kiezen wat en hoeveel items je raadpleegt”, aldus Gatz.

De voorbije maanden zijn al tientallen medewerkers van musea en erfgoedorganisaties opgeleid om de app op een interessante manier te integreren in hun werking. Tegen de Erfgoeddag op zondag 24 april moeten de mogelijkheden van de app op kruissnelheid zitten. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content