Videobeelden Daniel Demoustier gebruikt door Japanse kunstenaar
De Belgische cameraman maakte beelden van het landschap in oorlogsgebied voor een kunstwerk van de Japanse Ryoichi Kurokawa.
De Belgische cameraman Daniel Demoustier volgde de Arabische revoluties in Egypte en Libië op de voet. En ook uit andere oorlogsgebieden bracht hij de laatste jaren regelmatig videoverslag uit. Met die unieke beelden ging de Japanse kunstenaar Ryoichi Kurokawa aan de slag binnen zijn project ‘Ground’. Knack.be sprak met Daniel Demoustier.
Hoe is die Japanse kunstenaar bij u terechtgekomen?
Demoustier: “Het agentschap van Kurokawa, namelijk Cimatics, is in Brussel gehuisvest. Omdat ik over een uitzonderlijk beeldarchief beschik, hebben zij me gecontacteerd. Dat was voor mij een enorme eer, want sinds ik het werk van Kurokawa enkele jaren geleden ontdekt heb in Tate Modern ben ik er sterk van onder de indruk. Zelf noem ik hem een videodj: niet alleen bewerkt hij de gefilmde landschappen grafisch, maar hij vormt de originele geluiden ook om tot nieuwe klankpatronen.”
Is het de eerste keer dat uw werk in een artistieke context gebruikt wordt?
Demoustier: “In een ver verleden ben ik eigenlijk begonnen als videokunstenaar. Tijdens mijn burgerdienst op de audiovisuele dienst van de K.U.Leuven, die een soort broedplaats voor kunstenaars was, heb ik Walter Verdin leren kennen. Verdin, die een van de eerste videokunstenaars van ons land was en die tijdens de grote Rogier van der Weyden-tentoonstelling in museum M de installatie ‘Sliding Time’ toonde, heeft me in de videokunst getrokken. Zo heb ik hem geassisteerd bij het draaien van dansvideo’s over bijvoorbeeld Wim Vandekeybus en Anne Teresa De Keersmaeker.”
“Enkele jaren geleden heeft kunstenaar Stefaan Decostere mijn beelden gebruikt voor een installatie van 360 graden op het Leuvense festival Artefact. Thema was de beïnvloeding van de media op de maatschappij. In mijn werk als journalist moet ik natuurlijk de actualiteit naar de mensen brengen, maar ik probeer toch altijd een verhaal te vertellen.”
Bent u betrokken in de realisatie van ‘Ground’ door Ryoichi Kurokawa?
Demoustier: “We hebben vooraf veel gepraat over welke beelden hij precies wou hebben. Hij wil vooral het landschap tonen waarin de oorlog zich bevindt. Hij wil dus als het ware de buitenkant van de oorlog tonen. Zo trok ik overdag mee met de soldaten en draaide ik ’s avonds of ’s ochtends vroeg met speciale lenzen en camera’s beelden van de valleien, waarin de oorlog zich afspeelde, in Jemen en Afghanistan voor hem.”
“Een van de meest herkenbare stukken in ‘Ground’ zijn mijn beelden uit Sana’a. Toen ik die prachtige, Arabische architectuur zag, wist ik dat het perfect materiaal was voor Ryoichi zijn werk. Daarom heb ik een hele namiddag op het hoogste gebouw van die Jemenitische stad postgevat.”
Wat maakt dit werk bijzonder?
Demoustier: “Voor het eerst in zijn carrière toont Ryoichi ook mensen. Hoewel dat voor hem een hele stap was, ben ik daar blij om. Voor die mensen deed hij beroep op mijn archiefbeelden van slachtoffers, kinderen en vluchtelingen. Net als de landschappen worden ook zij vervormd tot patronen, tot de essentie van videobeelden. Soms zijn de beelden dus vrij abstract en moeilijk te herkennen, maar op andere momenten komt het beeld helemaal terug. Hij vervormt de nieuwsbeelden, maar koppelt ook telkens terug naar het origineel. Met een fantastisch verhaal van 18 minuten als resultaat.”
Zijn er al toekomstplannen?
Demoustier: “Op de dag van het aftreden van Moebarak stroomden er zo’n miljoen mensen samen op het Tahrirplein in Caïro voor het vrijdagsgebed. Omdat ik wist dat er enorm veel volk ging opdagen, had ik een appartement op de hoogste verdieping van het plein afgehuurd. Met vier camera’s heb ik een uur lang bijzondere topshots kunnen schieten van de biddende menigte. Die indrukwekkende beelden vormen volgens mij een ideaal beginpatroon voor een nieuw werk van Ryoichi Kurokawa.”
Elien Haentjens
Het werk ‘Ground’ van Ryoichi Kurokawa met beelden van Daniel Demoustier maakt deel uit van de reizende tentoonstelling ‘Paranoia’. Vanaf 13 april is die te zien in Gare Saint-Saveur in Rijsel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier