Veilinghuis Christie’s ziet toekomst rooskleurig in

© Reuters

Volgens Christie’s verschijnen nieuwe investeerders op de markt en kopen gekende verzamelaars meer.

Veilinghuis Christie’s kijkt met optimisme naar de ontwikkeling van de kunstmarkt en rekent in de komende maanden op nieuwe klanten. “Nieuwe investeerders verschijnen op de markt en reeds gekende verzamelaars kopen meer”, verklaarde topman Steven P. Murphy in Londen. “We zijn heel optimistisch over wat de markt in 2012 zal brengen.”

Christie’s heeft in 2011 voor 3,6 miljard pond (4,3 miljard euro) aan kunst, antiek, juwelen, wijn en bijzondere voorwerpen verkocht. Dat is 9 procent meer dan in 2010, maakte het veilinghuis bekend. Christie’s Amsterdam verkocht voor in totaal 34,3 miljoen pond op in totaal 18 veilingen.

De populairste categorie vormden werken uit de naoorlogse en hedendaagse periode: de inkomsten stegen met 22 procent naar 735,7 miljoen pond. De marktleider in kunstveilingen verkocht vorig jaar voor een recordbedrag van 552,9 miljoen pond aan Aziatische kunst. In 2011 gingen in totaal 719 werken weg voor meer dan een miljoen dollar (ongeveer 750.000 euro).

Met dank aan internet

Topstuk was ‘I Can See the Whole Room! …and There’s Nobody in it!’, een werk van Roy Lichtenstein dat voor het recordbedrag van 26,8 miljoen pond (32,2 miljoen euro) van eigenaar verwisselde.

Volgens het veilinghuis draagt de ontwikkeling van het internet bij tot de groei van de kunstverkoop. Het internet laat immers toe aan veilingen over de hele wereld deel te nemen en zich beter te informeren. Wegens de afgenomen winsten uit onder meer beursaandelen geldt de kunstmarkt voor investeerders als een goed alternatief. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content