Van Severen & Colbrandt herontdekt

De Gentse kunst- en antiekzaak Sint-John laat ons een collectie schetsen van Oscar Colbrandt en Dan Van Severen herontdekken.

De Gentse kunst- en antiekzaak Sint-John verrast ons weer met een museale tentoonstelling van een kleine collectie schetsen van Oscar Colbrandt en Dan Van Severen: een herontdekking van niet eerder getoonde archivalia.
Sint-John is een echte kunst- en antiekzaak, volgestouwd met objecten en tableaus, vooral van Vlaamse kunstenaars. Naast heuse antiquiteiten tref je er ook nogal wat kunstnijverheid en schilderijen aan uit de 20ste eeuw: een grot van Alibaba.

Na verschillende tentoonstellingen over modernistische keramiek uit de jaren ’50 en ’60 pakt de zaak uit met een kleine expo van een aantal schetsen van Oscar Colbrant (1879 – 1959) en Dan Van Severen (1927 – 2009). Het gaat om niet eerder geëxposeerd archiefmateriaal dat een verband legt tussen beide kunstenaars. Op het eerste gezicht begrijp je niet waarom twee zo uiteenlopende figuren, van heel andere generaties, worden geconfronteerd.

Van figuratie naar abstractie
Maar de reden wordt snel duidelijk. Van Severen keek erg op naar Colbrandt, die een hele reeks Christussen aan het kruis heeft geschilderd en geschetst in een sterk vereenvoudigde, bijna abstracte vorm die aansluit bij zijn eigen ‘kruisen’. Zijn vroege schetsen stammen uit de late jaren ’50 en begin ’60 toen hij overstapte van figuratie naar abstractie. Sommige schetsen zijn beiden tegelijk. Ze stammen uit de tijd na zijn deelname aan de Jeune Peinture in ’57 en toen hij in ’59 naar Brugge verhuisde waar hij in contact kwam met de groep Raaklijn waar onder meer Herman Sabbe, Jaak Fontier en Gilbert Swimberghe actief waren.

Ook Swimberghe maakte toen de overstap van figuratief naar abstract, wat wel meer kunstenaars deden. De invloed van de Wereldtentoonstelling liet een nieuwe wind waaien door de cultuur. Deze schetsen zijn als experimenten kunsthistorisch interessant. Alles wordt dit weekend in preview getoond. De expo loopt tot 16 april bij het Gentse Sint-John.

Piet Swimberghe

In Gent loopt momenteel ook de eerste editie van de Maart Designmaand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content