Van Rothko tot Picasso: indrukwekkende kunstcollectie van A. Alfred Taubman vandaag geveild

Sotheby's © Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby's

Tijdens het najaar heerst niet alleen het seizoen van fraai verkleurde herfstbladeren, het is ook hét kunstseizoen waarin kunsthandelaars over de hele wereld nog eens diep in hun zakken tasten: eens per jaar stallen vooraanstaande veilinghuizen namelijk de grootste topstukken te koop, en vandaag zijn dat in New York de 77 meesterwerken van miljonair Alfred A. Taubman.

Het opperprestigieuze veilinghuis Sotheby’s heeft zijn wortels in hartje New York en verkoopt ook dit najaar weer een prachtige selectie topstukken. Dit keer gaat het om werken van penseelmeesters Mark Rothko, Frank Stella, Pablo Picasso en Egon Schiele die vandaag onder de hamer gaan voor hallucinant hoge bedragen. De werken waren jarenlang in het bezit van miljardair- en kunstverzamelaar Alfred Taubman die in april dit jaar het leven liet op 91-jarige leeftijd. Hij vergaarde zijn rijkdom door zijn winkelcentrumprojecten in New Jersey en kocht in 1983 Sotheby’s op, hetzelfde veilinghuis dat nu zijn verzameling van de hand doet.

In het voorjaar verkocht Sotheby’s al een Picassoschilderij voor een horrorprijs van 179 miljoen dollar en het is onwaarschijnlijk dat één van Taubman’s stukken die waanzinnige koop kan overtreffen. Toch moet zijn collectie absoluut niet onderdoen: één van de vooraanstaande stukken is bijvoorbeeld het veelkleurige en fel begeerde ‘Untitled XXI’ van abstract expressionist Willem de Kooning. Maar ook Picasso’s ‘Woman seated on a chair’ wordt hoog in het vaandel gedragen door kunstschatters: het is een portret dat Picasso maakte van zijn minnares en muze Dora Maar.

Untitled XXI
Untitled XXI© Kazimir Malevich

Alfred Taubman hielp Sotheby’s tijdens zijn zeventien jarig bewind groot worden als één van de belangrijkste kunsthuizen wereldwijd. Er zijn echter ook donkere pagina’s in het levensboek van Taubman te lezen: in 2001 kelderde zijn reputatie nadat hij werd gearresteerd voor een prijzenschandaal met collega-veilinghuis Christie’s, hij spendeerde negen jaar in de gevangenis.

Andere kunstenaars met werken uit zijn kunstverzameling: Kazimir Malevich, Vincent van Gogh, Claude Monet en Amedeo Modigliani. De veiling belooft een mooi overzicht van de (moderne) kunstgeschiedenis te worden. (EVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content