Vader van de popart Richard Hamilton is overleden

© EPA

De Britse kunstenaar Richard Hamilton is op zijn 89ste overleden.

De Britse kunstenaar Richard Hamilton, mogelijks de meest invloedrijke Britse kunstenaar van de 20ste eeuw, is dinsdagochtend na een korte ziekte overleden. De in Londen geboren Hamilton, de “vader” van de popart, werd 89.

Het belangrijkste thema in zijn werk was erotiek, reclame en het leven van de mens-consument in een moderne, overgemediatiseerde samenleving. In een van zijn laatste – politiek getinte – werken, ‘Shock and Awe’ (2007-2008), haalde hij Tony Blair nog door de mangel, door de toenmalige Britse premier af te beelden met een cowboyshirt, pistolen en holsters. Met zijn iconisch werk ‘What is that makes today’s homes so different, so appealing? ‘, een collage met onder andere een bodybuilder en een blikje ham, maakte hij in 1956 reeds de weg vrij voor de popart.

Hamilton was, in samenwerking met Peter Blake, ook zeer bekend door zijn werken over de rock- en popgoden van de jaren ’60 en ’70. Zo toont zijn hyperrealistisch portret ‘Swingeing London’ Rolling Stone Mick Jagger op de achterbank van een politiewagen, met zijn arm voor zijn gezicht om de foto’s van de paparazzi te ontwijken. Hamilton ontwierp ook de hoes van de beroemde Beatles-elpee The White Album. De collage ‘Just what is…’ maakte deel uit van de baanbrekende tentoonstelling This Is Tomorrow (Dit is Morgen), door het door Hamilton gestichte kunstenaarscollectief The Independent Group.

In zijn essay ‘For the finest art try pop’ (1961) beweerde Richard Hamilton, dat de kunstenaar in het stadsleven van de twintigste eeuw niets anders kon zijn dan een consument van de massacultuur en daar ook vaak aan bijdroeg. Over zijn band met de popcultuur zei Hamilton ooit: “Hoewel ik geïnteresseerd was in het fenomeen pop, heb ik mezelf nooit met die term geassocieerd, die ik gebruikte om Elvis Presley en tamelijk banale Amerikaanse beelden van ijshoorntjes of hamburgers te beschrijven”. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content