Tweemaal Warhol bezoeken in Frankrijk

Warhol © Steve Schapiro © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / ADAGP, Paris 2015

Met Andy Warhol kan je nu in Frankrijk op twee plaatsen afspreken, in het Centre Pompidou in Metz en het Musée Granet te Aix-en-Provence.

Metz

Het Centre Pompidou te Metz voert deze zomer heel wat tenoren op, van Picasso tot Bacon, maar trekt vooral de aandacht met de expo “Warhol Underground”. Met deze expo duik je letterlijk onder in de wereld van Warhol en The Velvet Underground met extra aandacht voor het choreografische circuit waarin hij vertoefde. Aan de hand van films, kunstwerken en foto’s ontmoet je al zijn vrienden, van Emile De Antonio, Merce Cunningham, John Cage, Jasper Johns tot Robert Rauschenberg. En je krijgt ook de gehele scène te zien van en rond de Factory.

Aix

Maar je kunt ook doorrijden naar Aix-en-Provence waar je in het schitterende Musée Granet terecht kunt voor de expo “Icônes Americaines”. Momenteel kan je er een selectie zien van het San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) dat in verbouwing is. Een mooi gedeelte van de collectie naoorlogse Amerikaanse kunst, van Pop Art tot Minimal Art en Conceptual Art, wordt er getoond. Ook daar is er flink wat te zien van Warhol. Het Musée Granet heeft trouwens een boeiende collectie in huis met werk van Rubens en Jordaens tot Cézanne, Picasso en Giacometti.

De expo Warhol Underground in Metz loopt tot 23 november, www.centrepompidou-metz.com, en Icônes Americaines in Aix tot 18 oktober, www.museegranet-aixenprovence.fr.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content