Tweede lichtfestival van start in Gent

© Lichtfestival

Om klokslag 18 uur is het tweede lichtfestival van Gent van start gegaan.

In Gent opent het tweede Lichtfestival. Verspreid over een parcours van vier kilometer doorheen de binnenstad zijn tot zondagavond gratis een dertigtal grote en kleine lichtkunstwerken te zien.

Donderdag klokslag 18 uur werd het pronkstuk van de tweede editie opgelicht, een 28 meter hoge lichtkathedraal opgebouwd uit 55.000 ledlampjes. De wandeling leidt daarna naar de Sint-Jacobskerk, die met Portugese mozaïektegels belicht wordt. Op de openingsavond zorgt “guerilla lighting” voor het onverwacht belichten van gebouwen of monumenten.

Het Post Plazagebouw op de Korenmarkt borduurt voort op het sprookje dat in 2010 werd geprojecteerd: de kleuter uit het verhaal is nu een kind. Aan het Appelbrugparkje kunnen bezoekers per sms een lampje van een kalebassenboom doen oplichten, de opbrengst gaat naar Solar Zonder Grenzen.

Geen vergunning

Thema’s van het tweede lichtfestival zijn ‘geluk’ en ‘muziek’. “Met geluk verwijzen we naar het feestjaar rond de honderdste verjaardag van de uitreiking van de Nobelprijs literatuur aan Gentenaar Maurice Maeterlinck”, aldus schepen van Cultuur Lieven Decaluwe (Pro Gent). Muziek verwijst naar de Unesco-titel Creative City of Music. “Lichtkunstenaars en muzikanten werken dit jaar hand in hand.”

Omdat er een vergunning onbrak, zullen donderdagavond geen vier krachtige lichtstralen uit de nooit afgewerkte Sint-Michielstoren naar boven geprojecteerd worden. Ook een lichtkunstwerk van studenten is stuk door de regen. Het stadsbestuur van Gent roept bezoekers op zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen of gebruik te maken van de Park & Ride. (Belga/EH)

Het Lichtfestival, tot 29 januari in de Gentse binnenstad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content