Twee olieverfschetsen van Rubens te koop?

© François Van Nerum voor Erf-goed.be

Mogelijk wil Dexia twee olieverfschetsen verkopen die zich in het Antwerpse Osterriethhuis bevinden.

De Belgisch-Franse financiële instelling Dexia is in het bezit van een fameuze kunstcollectie. Men spreekt zelfs over de grootste privéverzameling in België. Met het recente initiatief “Cultuur voor iedereen” zet men elke derde zaterdag van de maand de deur open en kan het publiek van de kunstschatten genieten.

In die collectie bevinden zich twee uitzonderlijke modelli, of olieverfschetsen, van Peter Paul Rubens (1577-1640). Het gaat om twee zeer goed geconserveerde pendanten: ‘De roof van de Sabijnse maagden’ en ‘De vrede tussen de Romeinen en de Sabijnen’. Ben Van Beneden, conservator van het Rubenshuis, getuigt dat deze stukken voor België volstrekt uniek zijn omwille van de picturale kwaliteit en het onderwerp.

Iedereen weet dat Rubens verzot was op de antieke cultuur, maar in België hebben we daar geen schilderkunstige voorbeelden van. De rond 1638 vervaardigde stukken zijn voorbereidingen van schilderijen die heden verdwenen zijn. Daardoor zijn ze in het oeuvre van Rubens essentieel.

Gedroomde thuis

Nu wordt gezegd dat Dexia plannen heeft om het tweetal via Sotheby’s te verkopen. Men vermoedt dat de oorzaak bij de bancaire crisis gezocht moet worden. Zijn de werken nog in Belgische handen, en niet reeds verkocht aan de Franse partner van Dexia, dan is men bij wet verplicht om ze eerst aan de Vlaamse overheid aan te bieden. Het Topstukkendecreet gelast dit. Kan Vlaanderen de som niet betalen – de stukken zijn immers prijzig – dan gaat waardevol erfgoed mogelijk verloren.

De werken bevinden zich in het Dexia-filiaal in het Osterriethhuis op de Antwerpse Meir. Een openbare kunstinstelling zou de gedroomde thuis van de werken kunnen zijn en dat wegens de verzekerde conservering en vooral omdat de modelli altijd zichtbaar zouden kunnen zijn. Bij een mogelijke verkoop kan daar geen sprake meer van zijn.

Matthias Depoorter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content