Turbinehal Tate Modern gevuld met zonnebloemzaadjes

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft de gigantische hal van Tate Modern gevuld met honderd miljoen porseleinen zonnebloemzaadjes.

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft de gigantische hal van Tate Modern gevuld met honderd miljoen porseleinen zonnebloemzaadjes.

Van ver lijken het echte zaadjes, maar in werkelijkheid zijn ze één voor één nauwkeurig met de hand vormgegeven en beschilderd. “Het lijkt gemakkelijk, maar het is echt specialistenwerk”, stelt Ai Weiwei.

Meer dan twee jaar werkten Chinese arbeiders in kleine workshops in het stadje Jingdezhen aan het project. Met zijn ‘Sunflower Seeds’ wil Ai Weiwei niet alleen onze aandacht vestigen op de porseleinindustrie in China, maar ook op het label ‘Made in China’.

Samen vormen de zaadjes een soort oneindig landschap. Bezoekers mogen ze aanraken, er op lopen en … luisteren naar het breken van de zaadjes onder hun voeten.

Met zijn ‘Sunflower Seeds’ breidt Ai Weiwei het lijstje indrukwekkende kunstwerken in Tate Modern uit. Zo sponsorde Unilever de voorbije tien jaar onder andere een grote lichtinstallatie van Olafur Eliasson, de vijf grote glijbanen van Carsten Höller en de barst in de betonnen vloer van Doris Salcedo.

Elien Haentjens

Sunflower Seeds, tot 2 mei in de Londense Tate Modern.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content