Toren van Babel met kippen blikvanger op Biënnale Poznan

De Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen, bekend van zijn Cosmopolitan Chicken Project, heeft in Polen twee torens van kippenrennen opgetrokken.

De Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen heeft in het centrum van de Poolse stad Poznan twee torens van kippenrennen opgetrokken die gevuld zijn met honderden eieren.

De 12 meter hoge Toren van Babel is een van de blikvangers van de Biënnale van Poznan, die tot de grootste tentoonstellingen van hedendaagse kunst in Centraal-Europa behoort. De Biënnale gaat zaterdag van start en toont werken van 120 kunstenaars uit 30 landen.

Op de torens met kippenhokken prijken foto’s van dertien generaties kippensoorten die door Vanmechelen werden gekruist. “Door de internationale kippenrassen te kruisen, krijg je een een steeds veranderend en verrassend multigenetisch amalgaam”, legt de kunstenaar uit.

Onvruchtbare isolatie

“Dit werk is als het ware een genetische ark, waarin wordt getoond dat het samenbrengen van diversiteit kan leiden tot wederzijds begrip. Kiezen voor diversiteit is juist een verrijking.”

In de kooien liggen honderden eieren onder vier broedlampen. Die zullen na 21 dagen incubatie uitkomen. “Dit staat symbool voor het verlaten van een positie van onvruchtbare isolatie”, aldus nog Vanmechelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content