Toren Delvoye op dak Bozar geplaatst

Na Venetië en Parijs doet de toren van Wim Delvoye nu ook Brussel aan. “Elke keer krijgt de toren een extra verdieping.”

Zeventien meter hoog en tien ton zwaar is hij intussen, de stalen toren van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye. Sinds zaterdag prijkt de sculptuur ‘Tour’ op het dak van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, aan de kant van de Koningsstraat.

Afgelopen zomer stond de toren in de tuin van het Parijse Musée Rodin, waar hij vanuit bepaalde standpunten visueel mooi harmonieerde met de Eiffeltoren. Nog een zomer eerder maakte hij deel uit van de Biënnale in Venetië.

Op elke nieuwe bestemming krijgt de toren en nieuwe verdieping. Zo mat de Parijse versie 10 meter, de Brusselse 17 meter.

‘Tour’ vormt de smaakmaker voor de eerste solotentoonstelling van Wim Delvoye in Bozar. Onder de noemer ‘Knockin’ on Heaven’s Door’ zal hij er werken presenteren die geïnspireerd zijn op de gotiek. Met behulp van hoogtechnologische mogelijkheden creëert hij een heel persoonlijke versie van de gotische stijl.

Elien Haentjens

‘Knockin’ on Heaven’s Door’, vanaf 20 oktober in Bozar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content