Topstukkenlijst aangevuld met Brouwer en Van den Berghe

De kunstwerken ‘Oude man in een kroeg’ van Adriaen Brouwer en ‘Malpertuus’ van Frits Van den Berghe zijn definitief op de Topstukkenlijst geplaatst.

De kunstwerken ‘Oude man in een kroeg’ van Adriaen Brouwer en ‘Malpertuus’ van Frits Van den Berghe zijn definitief op de Topstukkenlijst geplaatst.

“Een opname op de definitieve lijst betekent onder meer dat de kosten voor conservatie, behoud en restauratie van deze werken in aanmerking komen voor een subsidie. Zo bouwen we gestaag aan een topstukkencollectie die internationaal Vlaanderen artistiek in de schijnwerper helpt te plaatsen”, licht Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege haar beslissing toe.

Van Adriaen Brouwer zijn slechts een zestigtal werken bewaard die met enige zekerheid aan de 17de-eeuwse schilder worden toegeschreven. Dit meesterwerk, een olieverf op paneel van 34,9 op 28 cm, wordt gedateerd tussen 1631-1638. Het werk wordt bewaard in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Zeldzaam stuk

Ook het werk ‘Malpertuus’ van Frits Van den Berghe is in het bezit van de Vlaamse Gemeenschap. Die gaf het in bruikleen aan het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Het werk uit 1920, tempera op doek en 110 x 131,5 cm groot, is een zeldzaam stuk uit de Nederlandse periode van Frits Van den Berghe.

Die evolueerde in die periode naar een meer constructief expressionisme evolueerde. In 2006 werden al zes werken van de kunstenaar op de lijst geplaatst, ‘Malpertuus’ is het zevende – en voorlopig – laatste.

Twee stappen

De Topstukkenlijst past in het Topstukkendecreet uit 2003. Die is in het leven geroepen om roerend cultureel erfgoed van uitzonderlijke waarde in ons land te kunnen houden. In dat kader zijn deze twee werken aangekocht door toenmalig minister Bert Anciaux.

De opname gebeurt in twee stappen: eerst is er een voorlopige opname, daarna moet de minister van Cultuur binnen de negen maanden beslissen over de definitieve opname.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content