Titiaan voor recordbedrag geveild

© EPA

Bij Sotheby’s in New York telde een Europese kunstverzamelaar zo’n 12,3 miljoen euro neer voor een werk van Titiaan.

Het werk ‘Sacre Conversazione’ (Madonna met het Kind en de Heiligen Lucas en Katharina) uit 1560 van Titiaan is op een veiling van Oude Meesters bij Sotheby’s New York voor 16,8 miljoen dollar (12,3 miljoen euro) onder de hamer gegaan, zo meldt het veilinghuis.

Dat is een veilingrecord voor de Italiaanse Renaissancemeester. Nieuwe eigenaar van het werk is een Europese kunstverzamelaar. Al moet het begrip ‘record’ met een korreltje zout genomen worden: in de directe handel tussen musea zijn al hogere bedragen neergeteld voor werk van de 16e-eeuwse meester. Van Titiaans grote schilderijen zijn er maar weinig in privaat bezit.

Het vorige Titiaan-record dateert van 1991. Toen werd bij Christie’s Londen 13,6 miljoen dollar opgehoest voor een ‘Venus en Adonis’.

De veiling bij Sotheby’s leverde in totaal 16 records op, waaronder voor de 17e-eeuwse Leidse meester van het genrestuk Gerard Dou. Voor zijn afbeelding van een oude dame die pap uit een pot eet, werd omgerekend 3,9 miljoen euro betaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content