Theater aan Zee onderbreekt voorstellingen uit protest tegen de oorlog in Gaza

Archiefbeeld Theater aan zee © BELGA

Tijdens het theater- en muziekfestival TAZ in Oostende werden alle vertoningen één minuut stilgelegd uit protest tegen het aanslepende conflict in Gaza.

Door een solidaire actie van alle theatermakers, auteurs en medewerkers werden alle voorstellingen op Theater aan Zee kort onderbroken om de aandacht te vestigen op het schrijnende strijdtoneel in Gaza.

‘Het was een unaniem besluit om het oorlogsprotest de bovenhand te laten nemen op de artistieke productie. Om de impact van de boodschap te vergroten werd uitdrukkelijk gekozen voor een effectieve onderbreking van de meer dan veertig vertoningen die vandaag in Oostende plaatsvinden’, zo klinkt het in een officiële mededeling.

De actie vond niet toevallig plaats op 4 augustus, exact 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de onderbreking werd een korte tekst van Erik Vlaminck voorgelezen.

Omwille van dat kind

dat -brabbelwoordjes- op eerste wankele beentjes…

… kraaiend van pret, glans in de ogen…

… tot die rauwe moederschreeuw…

…het stof van een bom…

… de vloed van het bloed…

Omdat wij van mening zijn dat vrede een heilig recht is,

ook in het Heilig Land,is het onze verdomde plicht om, al is het voor dat ene kind, nu één minuut beladen stilte in acht te nemen

‘Theater aan Zee vraagt hiermee aandacht voor een gruwelijk en onmenselijk conflict en roept alle Vlaamse, Belgische en Europese beleidsmakers op om dringend dwingende maatregelen te nemen die een einde kunnen maken aan de oorlog in Gaza en bij uitbreiding aan alle oorlogsgeweld, waar ook ter wereld.’

In een filmpje geven enkele gezelschappen een woordje uitleg over de Gaza-actie tijdens TAZ.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het tiendaagse theater – en muziekfestival loopt nog tot 9 augustus. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content