Tentoonstelling Jan Fabre in Hermitage krijgt kritiek op Russische sociale media

© AFP

De expo van de Belgische kunstenaar in het Hermitage Museum in Sint-Petersburg heeft een storm van kritiek gekregen op internet. De Russen zijn niet opgezet met de opgezette dieren.

In het Hermitage zijn meer dan 200 kunstwerken van Fabre tentoongesteld, waaronder sculpturen van kevers, opgezette dieren en maskers. Volgens AFP kwamen er duizenden reacties via de sociale media. De Russen beschuldigen Fabre en het Hermitage van “dierenmishandeling”.

‘Horror’

“We gingen de schilderijen bewonderen, maar werden geconfronteerd met horror. De kinderen waren geshockeerd. Alleen sadisten gebruiken de kadavers van dieren”, was één van de reacties. “Dode dieren is geen kunst”, luidt een andere reactie op internet.

Tentoonstelling Jan Fabre in Hermitage krijgt kritiek op Russische sociale media
© AFP

Ook Vitali Milonov, een conservatief lokaal politicus en zelfverklaard verdediger van “morele waarden”, heeft zich uitgesproken tegen de tentoonstelling. Hij beschrijft de kunstwerken als “grof”.

Het museum zelf heeft op zijn website gezegd dat de kunstwerken gemaakt zijn van “dieren die dood teruggevonden werden langs de weg”. “Fabre probeert hen een nieuw leven te geven via de kunst om zo de dood te overwinnen”, luidt het.

Moderne kunst

Volgens de directeur van het Hermitage, Mikhail Piotrovski, is moderne kunst “een uitdaging”. “Je moet erbij nadenken. Als iemand het niet begrijpt of er niet van houdt, dan is dat normaal.”

De expo ging drie weken geleden van start en loopt nog tot april 2017. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content